Leposavić pooštrava kazne za silovatelje i obljubu djece

4

Saopštenje ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava prenosimo integralno:

Na inicijativu Kabineta Predsjednika Vlade Crne Gore od 12. aprila 2021. godine, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava bez odlaganja je pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora zaprijećenih za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima.

U tom smislu, izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore danas je stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru, čime je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a potom Skupština Crne Gore raspravlja i odluči o usvajanju istog.

Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz Glave osamnaeste Krivičnog zakonika Crne Gore, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćna lica.

Za sva od navedenih krivičnih djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora. Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina. Ovo je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela.

Skrećemo pažnju široj javnosti da ovdje predložene kazne zatvora koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju, ali da bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija.

4 Comments
 1. Jovana komentariše

  Veliko poštovanje za ovog čovjeka!

  12
  4
 2. Jadransko komentariše

  ,,Na inicijativu Kabineta Predsjednika Vlade Crne Gore”

  3
  5
  1. Čiko komentariše

   Zajebava ga prevaranta, opušteno. Što misliš, da ga je Zdravko zvao? Sujetnik iz Cuca, za duplo nižim IQom i

 3. Kontra revolucija komentariše

  Bravo, udri tamo gde treba !.
  A ne kao u EU za silovanje deteta u Danskoj 3 meseca uslovno na 2 godine !.
  U Belgiji novcana kazna !.
  A u Nemckoj traze zeleni da ne bude kazne ako se dete ne brani, znaci dozvoljava !.
  Evropske vrijednosti !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.