Lazović: Imamo dovoljno respiratora i za najteži scenario

0

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da se Crna Gora, 15 dana od prvog slučaja koronavirusa u našoj državi, uspješno suočava sa epidemijom koronavirusa.

Kazao je da je do sada u Crnoj Gori uzeto 1.006 uzoraka i da je 120 potvrđenih slučajeva do danas u 16 sati. Pod nadzorom je 6.375 osoba, ali, kako je kazao, “moramo biti svjesni da ulazimo u još ozbiljniju fazu.”

Hrapović je građanima poručio da “moramo slušati struku”.

Poručio je da zdravstveni sistem odlučno stoji na raspolaganju građanima.

“Mi smo spremni, ali nam treba vaša pomoć, pomoć građana”.

Sve mjere, naredbe i preporuke koje država sprovodi nemaju za cilj ugrožavanje bilo kojeg prava, i jedini cilj su životi i zdravlje građana, poručio je on.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore, Jevto Eraković, kazao je da se na liječenju u KCCG nalazi trenutno 20 pacijenata – 14 na infektivnoj klinici i šest na inzentivnoj njezi.

Svi pacijenti na infektivnoj klinici su stabilno i ljekari su zadovoljni kako teče oporavak.

Eraković je kazao da su dva dva pacijenta trenutno na respiratoru, a da KCCG sve protokole sprovodi kao i bilo koja evropska bolnica.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje medicinskog osoblja i ljekara koji su trenutno u izolaciji, rekao je da su oni u izolaciji zbog privatnih kontakata, izvan zdravstvenih ustanova.

“Virus se apsolutno ne nalazi u zdravstvenim ustanovama, nije potekao iz zdravstvenih ustanova”, pojasnio je Eraković.

Poručio je još jednom građanima da se treba pridržavati preporuka nadležnih kada su u pitanju kontakti sa drugim osobama i lična higijena.

“Jasno nam je da će se ono što se dešava u svim državama svijeta prije ili kasnije desiti i kod nas. Na nama je da to dovedemo na nivo jedne razumne mjere i dokažemo da sve ono što smo dosad uradili, a uradili smo na pravi način, možemo dovesti do kraja onako kako svi želimo – sa najmanjim mogućim posljedicama”, rekao je Eraković.

Rukovodilac Kriznog medicinskog tima, Ranko Lazović, kazao je da je 63-godišnji pacijent iz Nikšića hospitalizovan u Opštoj bolnici u tom gradu.

Istakao je da su pacijent i njegovi kontakti već uzorkovani i uzorci u obradi u Institutu za javno zdravlje.

“Stanje pacijenta je tako da je on nestabilan, nije ugrožen do nivoa da je na respiratoru, ali ne možemo reći da pripada grupi srednje teških bolesnika. Klinička slika je dinamičko stanje, ako se bude ponašao narednih sati kao sada, ako takvi budu parametri, nije nemoguće da ga nećemo staviti na respirator”, kazao je Lazović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.