Lavrov: Situaciju u Belorusiji destabilizuju sa teritorije Ukrajine

0

Rusija ima potvrđene informacije da se sa teritorije Ukrajine vode aktivnosti u cilju destabilizacije situacije u Belorusiji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Postoje potvrđene informacije o tome da se takve aktivnosti vode sa teritorije Ukrajine. Tamo postoji i (organizacija) ‘Trozubac Stepana Bandere’, postoji i S14 (organizacija ukrajinskih nacionalista), nacionalni korpus, Desni sektor (zabranjen u Rusiji). Sve te strukture su aktivno uključene u izazivanje radikalnih akcija u Minsku i drugim beloruskim gradovima“, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u Ukrajini postoje kampovi za obuku takvih ekstremista.

„Prema našim procenama, trenutno se u Belorusiji nalazi oko 200 ekstremista, koji su obučeni na teritoriji Ukrajine“, saopštio je Lavrov.

Lavrov je dodao da se Belorusija prvi put suočila sa ozbiljnom pretnjom od destabilizacije.

„Belorusija se možda prvi put suočila sa ozbiljnom opasnošću od destabilizacije, što se odvija uz energične intervencije spolja. Osuđujemo taj pritisak koji sada niz stranih država pokušava da izvrši na zakonite vlasti Belorusije, istovremeno otvoreno podržavajući opoziciju“, rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Lavrov je upozorio da će Moskva kategorički suzbijati pokušaje organizovanja provokacija u Belorusiji.

„Oni koji pokušavaju da po svaku cenu izazovu nerede, kršenje zakona, oni odlično znaju da će ih takav nacionalni dijalog ostaviti na margini istorije. Zbog toga oni i pokušavaju da svedu sve na ekstremističke provokacije, pokušavaju da isprovociraju policiju…Mi ćemo kategorički suzbijati takve pokušaje, tim pre pokušaje da se iskoriste multilateralne strukture u kojima učestvuju Rusija i Belorusija za takve provokacije“, poručio je Lavrov.

On je dodao da je Moskvi sumnjiva ideja o spoljnom posredovanju prilikom rešavanja situacije u Belorusiji.

„Beloruskom rukovodstvu se nameću sumnjive ideje o posredovanju, uključujući i liniju OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju), koji i sam prolazi kroz duboku krizu i kome je neophodna reforma i koji se pokazao nesposobnim da izvršava svoje obaveze i da obezbedi međunarodno posmatranje izbora“, istakao je šef ruske diplomatije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.