Lavrov s ministrima Azerbejdžana i Jermenije: Striktno poštovati moskovski dogovor

Lavrov s ministrima Azerbejdžana i Jermenije: Striktno poštovati moskovski dogovor

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmotrio je u telefonskom razgovoru sa kolegama iz Azerbejdžana i Jermenije situaciju u Nagorno-Karabahu gdje je na snazi humanitarno primirije, o čemu je sporazum postignut upravo u Moskvi prije nedelju dana.

„Tokom razgovora istaknuta je neophodnost striktnog poštovanja tačaka Moskovske izjave ministara spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 10. oktobra, koja predviđa prekid vatre iz humanitarnih razloga“, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru je, takođe, potvrđena važnost postignutog sporazuma o početku suštinskih pregovora s ciljem postizanja mirnog rešenja uz posredovanje Minske grupe OEBS.

Lavrov je istakao i aktuelnost zajedničke izjave predsjednika tri zemlje kopredsjedavajuće Minske grupe – Vladimira Putina, Emanuela Makrona i Donalda Trampa od 1. oktobra.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati.

Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmjena ratnih zarobljenika tijela poginulih i dodatno dogovore konkretne mjere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *