Lavrov: Rusija spremna da pomogne u rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba

0

Rusija je spremna da pomogne u pronalaženju kompromisnog rešenja palestinsko-izraelskog sukoba u okviru „kvarteta“ međunarodnih posrednika – Rusije, SAD, UN i EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za italijanski list „Stampa“.

Prema njegovim rečima, Rusija se zalaže za održavanje multilateralnih pregovora o rešavanju situacije na Bliskom istoku pod međunarodnim okriljem, čija je potreba navedena „u završnoj izjavi poslednjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja-članica Arapske lige“.

„Smatramo da bi ovu ulogu na sebe mogao da preuzme ‘kvartet’ međunarodnih posrednika koji predstavlja jedini prateći mehanizam mirovnog procesa na Bliskom istoku koji je priznao Savet bezbednosti UN. Rusija je kao članica ‘četvorke’ spremna da pomogne u postizanju kompromisnih rešenja“, objasnio je ruski ministar.

Lavrov je naglasio da su za preduzimanje realnih koraka ka pravednom i dvodržavnom rešenju sukoba između Palestine i Izraela potrebni „kao prvo, istinski napori samih Palestinaca i Izraelaca i drugo ─ maksimalno izbalansirana i nepristrasna međunarodna podrška ovom procesu“.

On je dodao da će u kontaktima sa Palestincima i Izraelcima Rusija nastaviti da uporno podstiče obe strane da zauzmu konstruktivan stav u interesu dogovora o rešenjima za sve postojeće probleme.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.