Lavrov: Amerika „glumi Švarcenegera“ kada govori o Navaljnom

0

Optužbe Sjedinjenih Američkih Država za umiješanost ruskih zvaničnika u situaciju sa „trovanjem“ opozicionog lidera Alekseja Navaljnog su neosnovane, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ministar je primijetio da američki partneri, vjerovatno, stavljaju sebe iznad zakona, kada misle da im se može vjerovati na riječ.

„Čak i kada je Arnold Švarceneger rekao „vjerujte mi“ (Trust me), postojalo je više šansi da mu vjerujemo, nego onima koji pokušavaju da igraju Švarcenegerovu ulogu, sada već na međunarodnoj areni“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka Ministarskog savjeta ŠOS u Moskvi, odgovarajući na zahtjev da prokomentariše Pompeovu izjavu.
Šef ruskog spoljnopolitičkog resora je saopštio da su u Moskvi već navikli da neosnovane optužbe. On je naveo da su predstavnici njemačke Vlade saopštili da su predali zvanični zahtev ruskog Tužilaštva nezavisnim sudskim organima i da Berlin više ništa ne može da uradi. Uz to, Njemačka zahtijeva od Rusije da sprovede istragu, što podseća Lavrova na one „na one presjedane koje su zapadne kolege stvorile nakon nakon trovanja u Solsberiju i ponavlja istoriju sa tragedijom malezijskog boinga“

Prema riječima ministra, ruska strana ne odbija saradnju u istrazi i pruža sve potrebne informacije. Ipak, Moskvi su odgovorili da se pod saradnjom misli na „potrebu da se prizna sopstvena krivica“.

„Ako takva logika prevladava kod naših zapadnih kolega, njemačkih i američkih, to potvrđuje da oni sebe stavljaju iznad zakona, iznad svih, da su svi jednaki, a oni jednakiji, jer im treba vjerovati na riječ“, zaključio je Lavrov.

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo u intervjuu objavljenom na sajtu Stejt departmenta, izjavio da kada ljudi „vide pokušaj trovanja disidenta, shvataju da postoji značajna vjerovatnoća da je to došlo od visokih ruskih zvaničnika“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.