Lavrov: Ako Amerika pokuša da pređe „crvenu liniju“ uslijediće oštar odgovor

0

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik izjavio je da će Rusija oštro reagovati ukoliko Sjedinjene Američke Države pokušaju da pređu njene „crvene linije“.

Odnosi s Amerikom su nikakvi. Ja se lično ne sjećam tako loših odnosa. Čak su gori od perioda „hladnog rata“. Ambasadori se nalaze u svojim zemljama. Šta će biti dalje?

Kad bi to zavisilo samo od nas, vjerovatno bismo se vratili normalnim odnosima, a prvi, i po mom mišljenju očigledan, nimalo težak korak, bilo bi poništavanje svih tih mjera koje su preduzete u cilju ograničavanja rada diplomata Rusije u SAD – kao odgovor na to mi smo ograničili rad diplomata SAD u Rusiji. Predlagali smo to Bajdenovoj administraciji čim je položila zakletvu i preuzela svoja ovlašćenja. Spominjao sam to Blinkenu, ne namećući se. Jednostavno sam rekao da bi očigledan korak za normalan rad bilo anuliranje svega toga što je započeo Barak Obama, kada je par sedmica prije napuštanja dužnosti predsjednika, lupajući vratima, pokazujući nervozu, zaplijenio rusku imovinu, kršeći sve Bečke konvencije, protjerao ruske diplomate. Nakon toga je uslijedila lančana reakcija. Mi smo, uzgred rečeno, dugo trpjeli – čekali smo do ljeta 2017. godine prije nego što smo reagovali, jer nam je Trampova administracija tražila da ne reagujemo na ekscese Obamine administracije, koja je napuštala Bijelu kuću.

Ali ni Trampova administracija nije uspjela da vrati tu situaciju u normalne okvire, stoga smo bili primorani da odgovorimo manje-više recipročno. Ali, Amerikanci se ni posle toga nisu smirili.

Vidimo da Bajdenova administracija takođe nastavlja da klizi nizbrdo, iako su nam tokom razgovora Putina i Bajdena koji je održan odmah nakon inauguracije, i tokom mog razgovora sa državnim sekretarom Blinkenom naše američke kolege rekle da oni sprovode ozbiljnu reviziju odnosa sa Rusijom, i da se nadaju da će nakon tog razgovora mnogo toga postati jasno. Ali rezultat tog razgovora bile su nove sankcije na koje smo bili prinuđeni da odgovorimo ne samo recipročno, nego kako smo više puta upozoravali – da ćemo na kraju krajeva djelovati asimetrično. To se, između ostalog, tiče značajne nejednakosti u broju diplomata i drugih službenika koji rade u američkim diplomatskim misijama u Rusiji, a koji premašuje broj naših diplomata u SAD. Govorili smo o tome, neću se udubljivati.

Ali ako govorimo o strateškoj viziji naših odnosa, nadam se da će u Vašingtonu, poput nas, postati svjesni odgovornosti za stratešku stabilnost u svijetu. To nisu samo problemi Rusije i Amerike, nisu samo problemi koji značajno otežavaju živote naših građana, njihovu komunikaciju, kontakte, poslovne i humanitarne projekte – to su i problemi koji izlažu ozbiljnim rizicima međunarodnu bezbjednost u najširem smislu te riječi.

Stoga znate kako smo odreagovali na ekscese u poznatom intervjuu Džoa Bajdena televiziji „Ej-Bi-Si“. Znate kako je predsjednik Putin odreagovao na predlog predsjednika SAD da održe sastanak – pozitivno smo odreagovali. Želimo da razumijemo sve aspekte te inicijative, koju sada i analiziramo.

Još jednom ću ponoviti – ukoliko SAD prestanu da deluju sa pozicije suverena, kao što je rekao predsjednik obraćajući se Federalnoj skupštini, ukoliko shvate da nemaju perspektivu bilo kakvi pokušaji oživljavanja unipolarnog svijeta, stvaranja nekakve konstrukcije gdje će svi biti potčinjeni zapadnim zemljama i gde će cio zapadni blok vrbovati pod svoje zastave sve druge zemlje na različitim kontinentima protiv Kine i Ruske Federacije, ukoliko SAD ipak shvate da nisu uzalud u Povelji UN-a zapisani principi poput poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nemiješanja u unutrašnje poslove i suverene jednakosti zemalja – jednostavno ispunjavanje svojih ustavnih obaveza – i ukoliko budu vodile sa nama dijalog kao sa bilo kojom drugom zemljom – uz međusobno poštovanje, na osnovu ravnoteže interesa koji se mora pronaći… U suprotnom, ništa nećemo uspjeti.

Predsednik je to jasno rekao u svom govoru, istakavši da smo spremni na najšire sporazume, ako to odgovara našim interesima. I naravno, oštro ćemo reagovati na bilo kakve pokušaje prelaska „crvenih linija“ koje, kako ste čuli, sami definišemo.

Koliko je realno očekivati da oni to shvate, da odustanu od pozicije sizerena? Dobro je nadati se, ali realnost je potpuno drugačija.

– Nisam iskazivao nade. Rekao sam pod kojim uslovima ćemo biti spremni da razgovaramo.

A u suprotnom?

– Ako neće – to je njihov izbor. Znači, živjećemo u uslovima, kao što ste rekli, ili iz vremena „hladnog rata“, ili još gorim. Smatram da je u vrijeme „hladnog rata“, naravno, tenzija bila veoma ozbiljna, više puta je bilo rizičnih, kriznih situacija. Ali postojalo je uzajamno poštovanje, koje je sada u deficitu. A ponegdje se provlači šizofreni prizvuk u izjavama pojedinih ličnosti u Vašingtonu. Nedavno je portparolka Bijele kuće izjavila da će se sankcije protiv Rusije nastaviti, da sankcije daju približan efekat onome kojem se nadao Vašington, i da je cilj sankcija smanjenje napetosti u odnosima SAD i Rusije. To ne mogu ni komentarisati. Nadam se da je svima jasno da takve izjave ne služe na čast onima koji zagovaraju takvu politiku u Bijeloj kući.

Čuo sam mišljenje da diplomate loše rade, ne mogu da izgrade odnose – mi se opiremo, naš stav uopšte nije fleksibilan i zato su odnosi loši.

– Da, i ja čitam takve ocjene, tim prije što je kod nas sloboda govora, ja mislim, mnogo zaštićenija nego u mnogim zapadnim zemljama, uključujući istu tu Ameriku. Čitam i opozicione internet izvore, i novine, i smatram da ti ljudi, vjerovatno, imaju pravo da iskazuju svoje mišljenje, koje se sastoji u tome da, kad se ne bismo prepirali sa Zapadom, sad bismo imali parmezan i još mnogo toga, što nam iskreno nedostaje. Ali kada je iz nekih razloga Zapad branio izvoz proizvoda, pritom bez objašnjenja da je to bila recipročna mjera, jednostavno smo prestali da kupujemo hranu, počeli smo da se bavimo zamjenom uvoza, namirnice su poskupjele. Znate, to je uski i jednostrani pogled, isključivo sa pozicije blagostanja – biranje između televizora i frižidera. To je njihov jezik na kome oni razgovaraju.

Ako oni smatraju tako važnim sagledavanje američkih vrijednosti, podsjetiću na izjavu, po mom mišljenju, najznačajnijeg predsjednika SAD Džona Kenedija:“Ne razmišljaj o tome šta tvoja zemlja može učiniti za tebe. Razmišljaj o tome šta ti možeš učiniti za svoju zemlju“. U tome je radikalna razlika od sadašnjih liberalnih stavova, kada samo lično blagostanje, lična dobrobit imaju odlučujući značaj. Oni koji propagiraju takve filozofske stavove, po mom mišljenju, ne samo da ne razumiju naš genetski kod, nego pokušavaju da ga na sve načine potkopaju. Jer osim želje da se živi dobro, da postoji sigurnost za našu decu, prijatelje, rođake, u našoj zemlji je osećaj nacionalnog ponosa uvijek igrao jednako važnu ulogu u svemu tome što je urađeno u čitavoj našoj hiljadugodišnjoj istoriji. Ako neko smatra da za njega, ili kako je sada korektno reći, za nju te vrijednosti nemaju značaja, to je njihov izbor. Ali, ja sam ubijeđen da velika većina našeg naroda misli drugačije.

Da li planirate sastanak sa Blinkenom? Kada bi se taj sastanak mogao održati i da li će se uopšte dogoditi u doglednoj budućnosti?

– Kada smo razgovarali telefonom, ja sam mu, u skladu sa diplomatskim bontonom, čestitao. Razmijenili smo pojedine procjene situacije. Razgovor je bio, ja mislim, dobronamjeran, miran, pragmatičan. Istakao sam da kada naše američke kolege završe formiranje svih svojih odeljenja u Stejt departmentu, između ostalog, bićemo spremni da obnavljamo kontakte uz razumijevanje da ćemo tražiti obostrano prihvatljive dogovore po pitanju mnogih problema, počevši od funkcionisanja diplomatskih misija, završavajući strateškom stabilnošću i mnogim drugim stvarima. Američki i ruski poslovni krugovi su zainteresovani za proširenje saradnje, što nam je nedavno saopštila Američko-ruska privredna komora. Završili smo time da će biti nekih zajedničkih multilateralnih događaja, na marginama kojih se, u slučaju potrebe, može razgovarati. Zasad nije bilo nikakvih signala iz SAD.

Ako govorimo o kalendaru događaja – Rusija će za tri sedmice preuzeti predsjedavanje Arktičkim savjetom od Islanda. Mislim da je 20-21. maja u Rejkjaviku planiran sastanak na nivou ministara. Ako američku delegaciju bude predvodio državni sekretar, ja ću, naravno, biti spreman da razgovaram sa njim ukoliko on bude zainteresovan. S obzirom na to da mi na svake dvije godine preuzimamo dužnost predsjedavajućeg Arktičkim savjetom, već sam obavijestio naše islandske kolege da ću učestvovati na tom ministarskom sastanku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.