Lansiran novi Snapdragon zasnovan na 4nm tehnologiji: Nudi funkcije koje nalazimo kod premijum telefona

0

Snapdragon 8s Gen 3 čip je zasnovan na 4 nm proizvodnom procesu sa glavnim Cortex-X4 jezgrom koje radi 3 GHz, još četiri jezgra visokih performansi koje rade 2,8 GHz u drugom klasteru, i u trećem još tri energetski efikasna jezgra sa radnom frekvencijom od 2 GHz. Novi Qualcomm čipset podržava do 24GB LPDDR5x RAM-a (do 4.200 MHz) i UFS 4.0 skladište, a za povezivanje ima podršku za USB 3.1 Gen 2 preko USB-C.

U odnosu na Snapdragon 8 Gen 3 i stariji vodeći model Snapdragon 8 Gen 2, novi čip nije samo ublažena 8 Gen 3 verzija, već kombinacija ova dva čipa.

Novi čip ima Cortex X-4 sa nižom radnom frekvencijom, ali i četiri velika P-jezgra sa još tri mala E-jezgra u konfiguraciji 1+4+3. Originalni Snapdragon 8 Gen 3 ima konfiguraciju 1+5+2, dok Snapdragon 8 Gen 2 ima raspored jezgara 1+2+2+3, i po tome je on bliži novijem modelu.

Međutim, podrška za RAM je bliža 8 Gen 2 čipu, a vidimo i stariji Snapdragon X70 5G modem umjesto X75 koji se nalazi na trenutno vodećem mobilnom čipsetu američke kompanije.

Međutim, iz Qualcomm-a kažu da 8s Gen 3 ima 3GPP Release 17 i 5G uštedu energije koju 8 Gen 2 nema.

U svakom slučaju, čip je spreman za novi Wi-Fi 7 standard, pa će predstojeći telefoni moći da uživaju u većoj propusnosti i nižoj latenciji. Za audio, podržano je 15-bitno 44,1 kHz bežično strimovanje bez gubitaka kao i Auracast.

Generativna vještačka inteligencija je takođe u prvom planu, jer su nove AI aplikacije postale veoma popularne, ali su takođe otkrile nove probleme.

Čip Snapdragon 8s Gen 3 može da pokreće najpopularnije modele kao što su Llama 2, Baichuan-7B i Gemini Nano.

Podržani su modeli vještačke inteligencije sa do 10 milijardi parametara. S-model čipa, naravno, nije toliko brz kao što je 8 Gen 3 u ovakvim zadacima, ali se ističe u odnosu na stariji 8 Gen 2 sa podrškom za AI na uređaju.

 

(benchmark)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.