Lalić otkrio organizaciju klana: Miljković bio mozak operacija, Belivuk igrao ulogu harizmatičnog vođe

1

Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik u postupku protiv ozloglašenog kriminalnog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojima se na teret stavlja sedam likvidacija i druga krivična djela, tokom svog izlaganja pred Specijalnim sudom otkrio je detalje rada i načina funkcionisanja kriminalne organizacije. Govoreći o podjeli poslova unutar same kriminalne grupe, Lalić je iznio detalje zbog kojih se nametnulo pitanje ko je pravi „mozak operacije“ u klanu.

Nakon izlaganja Srđana Lalića pred Specijalnim sudom u Beogradu, ponovo je aktuelizovano pitanje glavnog vođe ozloglašenog kriminalnog klana i onog ko zapravo vuče sve konce u organizaciji. Od pada kriminalne grupe navodilo se da je Belivuk bio čovjek koji se za sve pitao, tačnije neprikosnoveni vođa, međutim, izlaganje okrivljenog-saradnika otvorilo je sumnju da li je zaista bilo tako.

Kako je Lalić u svojim ranijim izlaganjima pričao, grupa je svoju pravu formu dobila još 2019. godine, a na njenom čelu našli su se Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Ono što je cjelokupnu javnost navelo na zaključak da je upravo Miljković „mozak operacije“ klana jeste i činjenica da je on došao na ideju da se iskoristi kuća u Ritopeku za najkrvavije likvidacije.

U svom izlaganju, Lalić je istakao da je lično pričao sa Miljkovićem o ideji da i on napravi nešto nalik kući strave u Ritopeku, samo u inostranstvu.

Pored toga, idejni tvorac cjelokupnog načina rada i funkcionisanja ozloglašenog kriminalnog klana bio je upravo Miljković. Takođe, stravičan način mučenja žrtava osmislio je upravo Miljković, zbog toga je dobio i nadimak Mare Mesar, koji govori koliko je bio surov.

„Belivuk imao harizmu, Miljković je bio lukaviji“

„Modus operandi“ kriminalne grupe bio je pod palicom Miljkovića, dok je Belivuk, prema tvrdnjama Lalića, važio za harizmatičnog vođu.

Na pitanje sudije Specijalnog suda u Beogradu, ko je bio veći autoritet Belivuk ili Miljković, Lalić je istakao da su njih dvojica po karakteru bili potupno različiti.

Veljko Belivuk bio je harizmatičan vođa, dok je mnogo lukaviji bio Miljković koji je i vukao više poteza. U svom izlaganju, Lalić je istakao da je Miljković bio taj koji je manipulisao i upravljao strahom u klanu čime je zapravo i obezbijedio autoritet i natjerao ostale članove da bez pogovora izvršavaju naređenja.

Neprikosnoven autoritet vođa

Ono što je samo potvrdilo činjenicu o autoritetu Miljkovića i Belivuka bilo je i Lalićevo izlaganje o kući strave u Ritopeku i mašini za mljevenje mesa. Kako je ispričao sudiji, za vrijeme obavljanja najbrutalnijih ubistava u ime klana, nikada nije primijetio da je nekome pozlilo dok su izvršavali naređenja jer bi to moglo loše da se protumači od strane vođa klana.

Pričajući o hijerarhiji u grupi, još jednom je potvrdio tezu da je klan bio strogo organizovan i da se jasno znao položaj i uloga svakoga ponaosob.

Istakao je da niko od članova grupe nikada nije protivrečio vođama, kao i da nisu ni pomišljali na to da odbiju ili ne ispune neki od zahtjeva koji im je dat.

„U okviru grupe smo naučili da čovjek vrlo lako može izgubiti život, zato nije bilo mudro odbiti“, rekao je Lalić u svom izlaganju i istakao da su se svi više bojali Miljkovića jer, kako je naveo, „on bi mogao da inicira spletku“.

1 Comment
  1. prst na celo komentariše

    A roditelji tog Miljkovića fini ljudi, tako svi kažu, a on takav monstrum.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.