Lakušić: Vlast u Podgorici čašćava građane skupljim prevozom

Lakušić: Vlast u Podgorici čašćava građane skupljim prevozom

U podgoričkom DNP-u smatraju da su javni i taksi prevoz jedan od najvećih problema građana Podgorice. Optužuju gradsku upravu da ne preduzma adekvatne mjere, kako bi javni prevoz bio redovniji, udobniji, sigurniji i jeftiniji.

“Javni prevoz je prilično haotičan, zapušten, neredovan, sa nedovoljnim brojem linija, neprilagođen licima s invaliditetom. Autobuska stajališta su neadekvatno označena, neuslovna, posebno van užeg centra grada. Turisti koji dođu u naš grad ne mogu da se snađu i koriste gradski prevoz, jer ne postoje lako dostupne mape autobuskih ruta pojedinih linija, kao ni red vožnje”, navodi se u saopštenju.

Prigradske linije, kako tvrdi funkcioner DNP-a Zoran Lakušić, gotovo da ne postoje.

“Novom odlukom o taksi prevozu u Glavnom gradu predviđeno je uvođenje starta, koji će biti u rasponu od 50 centi do evra, a u tom rasponu predviđene su i cijene kilometra vožnje. Pojedini taksi prevoznici su već podigli cijene, a ostali će to uraditi do 27. decembra, tako da će građani kao čestitku od gradonačelnika Ivana Vukovića u Novoj godini dobiti povećane cijene taksi prevoza”, navodi se u saopštenju.

Kako kaže Lakušić, to u evropskim gradovima ne bi bio neki problem, jer imaju dobar javni prevoz, a taksi prevoz za njihove građane predstavlja luksuz.

“Kod nas je situacija sasvim drugačija, građani u nedostatku javnog prevoza uglavnom koriste taksi prevoz.”

On dalje navodi da broj od 966 taksi vozila je mali za Podgoricu i nije optimalan, jer jedno vozilo dolazi na 200 stanovnika.

” U gradu koji nema regulisan gradski javni prevoz, osjeća se manjak ovih vozila, posebno u kišnom periodu kad ne postoji mogućnost satima da se dođe do taksija. Zbog ovakvog haotičnog stanja, neshvatljivo je da se zbog interesa pojedinaca bliskih vlasti ograničava broj taksi vozila, pritom se još povećavaju cijene usluga, što direktno predstavlja udar na standard građana”, navodi Lakušić.

On tvrdi da smanjivanjem broja taksi vozila cilj uprave grada nije da obezbijedi dobar i jeftin taksi prevoz u nedostatku javnog.

“Već da građani plaćaju skoro duplo veće cijene taksi vožnje i dilove pojedinaca sa vlašću koji se ugrađuju u nove cijene”, kaže Lakušić.
On navodi da broj taksi vozila se ne određuje dekretom gradonačelnika, već to treba samo tržište da odredi.

Lakušić upozorava i da svaki treći stanovnik u Podgorici posjeduje lični atomobil, zbog čega imamo gužve i ogromno zagađenje.

“Sve je to uzrokovano zbog lošeg javnog prevoza, pa su građani primorani da za prevoz koriste lične automobile, a udio taksija u dnevnoj mobilnosti iznad je prosjeka u Evropi”, zaključuje odbornik DNP-a.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *