Lakušić: Gradonačelnik Vuković manipulacijama omalovažava sve srpsko u Podgorici

0

Proces falsifikovanja istorijskih fakata i političko-ideološka instrumentalizacija prošlosti nije novijeg datuma u Crnoj Gori. Gotovo da nema perioda u crnogorskoj istoriji koji se ne pokušava podvrći istoriografskom inženjeringu od strane aktuelne vlasti.

“Povodom hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, nedavno je u Podgorici, ispred Pravnog fakulteta gradonačelnik Vuković učestvovao u zavezivanju i postavljanju kravate oko vrata na spomeniku Valtazaru Bogišiću, uz tvrdnje da je riječ o „hrvatskom naučniku, pravniku i povijesnom piscu“.

To ne iznenađuje, gradonačelniku Vukoviću spomenici su opcesija i u tome mu protiče mandat gradonačelnika. Njegovo kićenje biste velikana pravne misli Valtazara Bogišića, crvenom kravatom, ponovo je potvrdilo da je sklon radi dnevnopolitičkih interesa, manipulacijama. Ostrašćen mržnjom prema tradicionalnoj njegoševskoj Crnoj Gori i svemu što je srpsko, nije odolio, a da ne učestvuje u peformansu, na kojem su ne trepnuvši proglasli Valtazara Bogišića Hrvatom. Istina je sasvim drugačija, Valtazar Bogišić je jedan od najviđenijih Srba katolika, zajedno sa Svetozarom Miletićem i Nikolom Pašićem bio je osnivač „Ujedinjene omladine srpske“ u Novom Sadu 1866. godine. Slogan ovog udruženja bio je Bogišićevo: „Srpstvo sve i svuda“. Zbog represije tadašnjih austrougarskih vlasti, ova organizacija srpske omladine prebačena je na Cetinje. Srpska kraljevska akademija izabrala ga je 23. januara 1888. godine za redovnog člana”, kazao je Zoran Lakušić, odbornik DNP-a u Podgorici.

Očigledno gradonačelnik Vuković se bavi revizijom crnogorske istorije, koju najčešće falsifikuje.

“Učestvovanjem u falsifikovanju istorije u slučaju Valtazara Bogišića, gradonačelnik Vuković je to uradio svjesno, iako zna da taj falsifikat direktno utiče, na suživot u Crnoj Gori. Falsifikovanje istorijskih činjenica i zloupotrebа u dnevnopolitičke svrhe je za svaku osudu.

Gradonačelnik Vuković manipulacijama se svesrdno trudi da sistemski poništava i omalovažava sve što je u Crnoj Gori srpsko. On ne samo da relativizuje, već i falsifikuje notorne činjenice, i treba da prestane sa krivotvorenjem činjenica povodom istorijskog indetiteta crnogorskog naroda. Zaboravlja na odgovornost svog rada, ali ne zaboravlja da učestvuje u satanizaciji jednog naroda, „stvarajući“ svoja mala (ne)djela na negiranju njegoševske Crne Gore. Trebao bi da zna da je istorijska istina surova prema budalaštini, antiistoriji i ideologiji, pa samim tim ne trpi manipulacije.

Umjesto da počne konačno da rješava gradske probleme od kanalizacije pa do javnog prevoza, on se bavi jalovim i nepotrebnim poučavanjem onih kojima to ne treba, politizovanim ocjenama i grubim ideologizovanim žigosanjem.

Politički nastupi gradonačelnika Vukovića i njegovih prethodnika uvijek su isti – negiranje sve što je srpsko. To najbolje potvrđuje činjenica da na čelnim mjestima u organima i institucijama u glavnom gradu nema nijednog Srbina i pored činjenice da ih u Podgorici ima 23,35% odsto, ali zato ima Albanaca, Bošnjaka, Muslimana i Roma.

Ovakvim nastupima gradonačelnik Vuković, pridružio se dugoj plejadi negatora srpskog indetiteta u Crnoj Gori. Dok god imamo ovakvu retoriku prema prošlosti i držimo ih kao dežurne teme za međusobna prepucavanja, neće biti ni pomirenja, niti stabilnosti u Crnoj Gori”, rekao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.