Lakušić: Gradonačelnik Podgorice podiže spomenike prošlosti, od kapitalnih projekata ni traga

0

piše: Zoran Lakušić, odbornik DNP-a i DF-a u Podgorici

Analizirajući Izvještaj o radu gradonačelnika Podgorice za 2019. godinu, može se jasno vidjeti da nije izgrađen nijedan značajniji kapitalni projekat, i umjesto rješavanja mnogobrojnih problema pred kojima se nalazi Podgorica i njeni građani, gradonačelnik Vuković se stavio na čelo jedne perfidne ideologije projektovanja novih antagonizama, podizanjem spomenika koji nas vraćaju u prošlost. Umjesto da mu prioritet bude razvoj Glavnog grada i afirmacija dobrih međuljudskih odnosa kroz međusobno uvažavanje i poštovanje, njemu je bilo bitnije buđenje podjela iz prošlosti po oprobanoj ideološkoj matrici, pokazujući deplasiranu lojalnost pogubnoj politici partije kojoj pripada.

Na grub i krajnje primitivan način, Vuković je omalovažavao sugrađane i svojim izjavama dokazao da nije gradonačelnik svih građana Podgorice. Umjesto da je radio na rješavanju životnih problema građana, bavio se samo marginalnim pitanjima, podizanjem spomenika, organizovanjem koncerata i žurki i ideološkim podjelama.

Osim toga, gradonačelnik Vuković je dozvolio da se donese niz odluka mimo zakona, a da pritom niko nije snosio bilo kakvu odgovornost za mnogobrojne propuste, koji se mjere u milionskim iznosima.

A kad je riječ o Vukovićevim konkretnim dometima u 2019., treba istaći javni skandal kad je od građana Podgorice i čitave Crne Gore bezuspješno pokušao da sakrije podatak oko vlasništva stana u Podgorici, koji je kako su mediji objavili “stečen pod povlašćenim i sumnjivim okolnostima”. Ono što je posebno problematično je činjenica da je taj stan kupljen od firme GP Mićoni, poznate javnosti po aferama Klap i Vardar, koja je umiješana u kriminalnu šemu izdavanja fiktivnih faktura, neplaćanja poreza i ostvarivanja povraćaja PDV-a, zahvaljujući čemu je država Crna Gora oštećena za nekoliko desetina miliona evra.

Vuković u svom Izvještaju navodi da je uručio ključeve od šesnaest stanova zaposlenim u Glavnom gradu, na osnovu sudskih presuda. Pri tom nije utvrdio odgovornost članova Komisije, koji su oštetili budžet Glavnog grada preko pola milona eura.

Takođe, u Izvještaju se pohvalio Podgoričkim prazničnim pazarom, ali nije objasnio kako posluje sa licima bliskim gradskoj upravi iz “Culture Cluba”. Pritom je istakao da je Glavni grad organizovao Podgorički praznični pazar i tako negirao ranije tvrdnje da je organizator manifestacije “Culture Club”, odnosno firma “Brca”, čiji su vlasnici, ujedno i vlasnici više lokala u Bokeškoj ulici, u centru Podgorice, a u kojoj je Vuković “slučajno” zatvorio saobraćaj za sve vrste motornih vozila. U svom Izvještaju nije objasnio gdje je završila zarada od ove manifestacije, jer u gradskom budžetu nije prikazana. Vjerovatno umjesto u gradsku kasu, novac je pošao“ispod tezge” u privatnu firmu, a indicije govore da su to pratile vješto maskirane koruptivne radnje.

Kako je radio Ivan Vuković u izvještajnom periodu za 2019. godinu, dovoljno govori činjenica da je protiv njega podnijeta krivična prijava, zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja, nesavjesnim radom u službi kao i prevarom u službi, gradnjom mosta na Morači u okviru Jugozapadne obilaznice, pričinio sa drugim povezanim licima Glavnom gradu štetu od dva i po miliona eura. Očigledno je da gradonačelnik Vuković nije upravljao Glavnim gradom na zakonit način.
Vuković u očiglednom nedostatku ozbiljnijih kapitalnih projekata, bavi se sporednim infrastrukturnim problemima. Kad nije radio spomenike, kitio je jelku i to u fontani, bavio se novim komunalnim priključcima u nekim od djelova grada, presvlačenjem asfaltom par ulica u dužini od nekoliko stotina metara, krpljenjem rupa na kolovozu, zamjenom sijalica, sadnjom cvijeća i uređivanjem zelenila. Ozbiljan gradonačelnik nikad ne bi sebi u zasluge pripisao tekuće aktivnosti javnih preduzeća, jer se to ne računa u kapitalne projekte.

Kako je radila gradska uprava dovoljno govori podatak da mnogi građani Glavnog grada Crne Gore u 21. vijeku još uvijek nemaju asfalt, vodu, struju i kanalizaciju, mada gradonačelnik Vuković u trenutku euforije poredi Podgoricu sa evropskim gradovima.

U svom skromnom izvještaju nije pojasno, šta je sa projektima koji su već trebali biti završeni, a još su na početku ili nijesu ni na pomolu.

Ivan Vuković, stalno je vrtio jednu te istu matricu o „istorijskim“ kapitalnim projektima, koje niko nije vidio, pričao je o Podgorici kao evropskoj metropoli i ulaganjima u investicije od 200 milona evra u razvoj grada. Njegov prethodnik Slavoljub Stijepović Migo, takođe, volio je da se hvali, pa je prilikom odlaska sa funkcije gradonačelnika kazao, da je za vrijeme njegovog mandata uloženo 100 milona evra u projekte i da ostavlja preko 130 miliona evra investicija u toku. Očigledno je da se u ovih najavljenih Vukovićevih 200 milona za investicije, slilo 130 miliona Migovih, i tako ispada da su se oni hvalili jednim te istim projektima.

Vuković je po uzoru na svoje prethodnike obećao projekte koje su nam oni već jedanput obećali, a koji nijesu realizovani, vojnu i civilnu bolnicu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, škole, gradsko pozorište, akva-park i drugo. Problem je jedino što tih impozantnih projekata u stvarnosti nema. Neke kapitalne objekte je skoro obećao, a neki su već postali neispunjena obećanja.

Kapitalni projekat, poput čuvenog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja vrijedan 50 miliona evra, obećavali su brojni podgorički gradonačelnici, a on neće biti završen ni do kraja mandata Vukovića. Ali će ga zato on pominjati s vremena na vrijeme, naredne dvije godine svog mandata.

Vuković svako malo pominjao je kanalizaciju, neku česmu, cvijeće, platane, i presvlačenje ulica asfaltom To, međutim, toliko je to često činio da bi onaj ko je pažljivo pratio njegove aktivnosti, mogao pomisliti da je on u stvari direktor Vodovoda, Zelenila i Puteva, a ne gradonačelnik Podgorice.

Odgovorna i dobra vlast prepoznaje se po sistemu organizovanosti i jasnoj podjeli poslova. Nasuprot tome, umjesto da javna preduzeća rade svoj posao i reaguju na potrebe građana, jer to su njihove redovne aktivnosti, imamo situaciju da je njihovu nadležnost preuzeo gradonačelnik Podgorice.

Iz Izvještaja o radu gradonačelnika Podgorice za 2019. godinu se jasno vidi da Vuković nije sposoban da na jedan transparentan i efikasan način pokrene razvoj grada koji bi bio u interesu građana i očito je zalutao na ovu funkciju, na koju je izabran bez ijednog radnog dana u lokalnoj samoupravi. Evropsku Podgoricu koju je obećao, građani u stvarnosti ne mogu vidjeti.

Vraćanje Podgorice u prošlost i podjele među građanima izgleda su jedini njegovi „kapitalni projekti”. Sve kad se sabere, nije ništa značajno uradio na razvoju Podgorice, što i sami čelnici DPS-a i vide i znaju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.