Lajčak uskoro u posjeti Beogradu i Prištini: Poručio da ne postoji zaobilazni put za dijalog

0

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je danas da uskoro planira posjetu Beogradu i Prištini i izrazio očekivanje da će dijalog biti nastavljen čim bude formirana kosovska vlada.

On je naveo da je EU spremna da odradi svoj dio, ali da je brzina postizanja sporazuma u rukama dvije strane.

– Ne diktiramo brzinu, ako su voljni da se sastanu u Briselu svake nedelje, spremni smo svake nedelje da ih dočekamo. Ako su spremni da se sastanu jednom u tri mjeseca, onda ih ne možemo primorati”, naglasio je Lajčak u emisiji portala European Western Balkans “Screening” – dodajući da je uvijek bio protiv vještačkih rokova, jer oni ne funkcionišu.

Podsjetio je da je normalizacija odnosa preduslov za put obje strane ka EU, prenosi TV N1.

– To je ono što države članice očekuju, ne postoji zaobilazni put – naglasio je Lajčak.

Najavio je da planira da uskoro poseti Beograd i Prištinu.

Ovdje smo da ponudimo rešjenja i planiram da posetim Prištinu i Beograd uskoro. Sastaću se sa predsjednikom Vučićem, sa budućim premijerom Kurtijem i sa drugim partnerima da prodiskutujemo o nastavku našeg procesa. Moji partneri su ozbiljni političari i oni znaju šta njihovi ljudi očekuju od njih – da ih približe evropskoj budućnosti i oni takođe znaju šta EU očekuje od njih- istakao je Lajčak.

Na pitanje šta sveobuhvatni sporazum i puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine podrazumjevaju, Lajčak je rekao da je to na dvije strane da odluče i da EU posreduje u procesu, a da ga ne diktira.

On je rekao da je EU u kontaktu sa američkom administracijom i da ih oni u potpunosti podržavaju.

Oni u potpunosti razumiju ovaj proces, oni su iza EU vođstva u ovom procesu i spremni su da odrade svoj dio – naveo je Lajčak i dodao da je Bajdenova administracija vratila ljude koji poznaju region i koji veruju u blisku saradnju SAD i EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.