Lajčak pritiska Srbiju: Nema dijaloga ako se Beograd drži svog Ustava, Brisel to ne prihvata

4

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je da nema normalizacije odnosa bez dogovora, odnosno dogovora bez ZSO, i upozorio da Brisel ne može da prihvati slovo ustava kao „crvenu liniju“.

„Ako se Beograd drži svog, a Priština svog ustava, onda nema prostora za dijalog“, rekao je Lajčak koji kaže da pretpostavlja i da smo danas bliži formiranju ZSO pošto je to deo sveobuhvatnog sporazuma.

Na pitanje RTS-a da li EU smeta što je bila posrednik u postizanju sporazuma, a posle sedam godina postoje odredbe koje nisu ispunjene, Lajčak odgova – „apsolutno“.

„Zato smo promenili pristup i pregovaramo o sveobuhvatnom sporazumu koji treba da proces dovede do kraja i da se bavi pitanjima koja dosad nisu razmatrana i da se primeni ono što nije, poput ZSO. Ne želimo ovo da do u nedogled produžavamo. Verujemo da posle 10 godina treba da dođemo do kraja“, smatra Lajčak.

Prema njegovim rečima, dijalog mora da bude pravedan, i dve strane će potpisati samo onaj sporazum koji im odgovara.

Na pitanje da li smo sada zaista bliži formiranju ZSO Lajčak je rekao da „pretpostavlja da jesmo pošto je ovo deo sveobuhvatnog sporazuma o kome pregovaramo i jasno je naznačeno da ZSO mora da se formira prema sporazumima postignutim 2013. i 2015. godine“.

Dodao je da je u Prištini imao brojne sastanke, a poruke sa svih njih je da ono što je potpisano mora da se sprovede tako da će ZSO biti na agendi po planu.

„U početku odredba o ZSO trebalo je smesta da se sprovede, a sad je ostala kao deo sveobuhvatnog sporazuma. To je velika promena“, napominje.

Rekao je da ne možemo menjati prošlost već da budemo sigurni da ono što nije urađeno bude sada sprovedeno.

„Dogovori su tu, sledeće je usvajanje Statuta koji definiše parametre Zajednice“, rekao je Lajčak i dodao da je juče predsednik Srbije podsetio da Statut već postoji.

„Prema Briselskom sporazumu, Statut ZSO moraju da prihvate obe strane i Evropska unija. Dokument mora da se predstavi u Briselu delegacijama obe strane i EU, a to se još nije desilo“, objasnio je Lajčak.

Upitan kako je moguće formiranje ZSO kad očigledno postoje dva stanovišta o tome kakva ovlašćenja treba da ima, Lajčak je rekao da kad nema primene, postoje komentari.

„Ljudi umesto da sprovode ono što je dogovoreno oni pričaju o tome. To ne pomaže i zato treba da pređemo na primenu. Statut će definisati šta je ZSO, a to je na dvema stranama, nije na EU da odlučuje i nameće. Nama je važno da to bude u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU“, rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da ni on ne zna šta znači to što se u sporazumu kaže da ZSO treba da ima „pun nadzor“, na engleskom „exercise full overview“, i da u diplomatiji postoji izraz konstruktivna dvosmislenost.

„Postoji fraza u Beogradu i Prištini koje drugačije tumače i sada pokušavamo da izbegnemo bilo kakvu dvosmislenost i da imamo punu jasnoću kako će se primeniti – ko će je sprovesti i kada“, rekao je on, prenosi Tanjug.

4 Comments
 1. Kontra revolucija komentariše

  Pa koja drzava zbog terorista mora da krsi i promeni ustav ?.
  Reci svojoj drzavi da menja ustav zbog nezadovoljne manjine !.
  Da vidimo koliko dugo ces biti politicar ?.

 2. Riki komentariše

  Veceg bazda od lajcaka nema, likje korumpiran kolko je tezak, sorosev placenik!Treba ga mrsnuti jer je sa zlom namjerom poslat iz brisela!

 3. Bajro komentariše

  Diplomatski ga ispratiti do granice…

 4. Ustopizd Ljigavi komentariše

  Nije to problem za naseg predsednika. Moze da se ustava ne pridrzava a moze i da ga promeni.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.