Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine za 10 godina donio važne sporazume

1

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocijenio je večeras da su za 10 godina od kada su strane sjele za pregovarački sto postignuti važni sporazumi za građane, stabilnost Zabadnog Balkana i evropske integracije regiona.

– Ti sporazumi su napravili razliku za narod i na Kosovu i u Srbiji, za stabilnost Zapadnog Blakana i evropske aspiracije cijelog regiona – napisao je Lajčak na Tviteru, uz fotografije sa susreta u okviru dijaloga.

Delegacije Beograda i Prištine sastale su se u Briselu prvi put 8. marta 2011. godine u okviru tehničkog dijaloga kome posreduje EU.

U narednih 10 godina dijalog je prošao je kroz više faza, ali i blokada, mijenjani su pregovarači i formati, a među postignutim dogovorima i dalje postoje oni, na prvom mjestu Zajednica srpskih opština, koji još čekaju svoju implementaciju.

Dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, obnovljen je u julu 2020. godine kada su se u Briselu sastali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premjer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti, koji je u pregovorima zamijenio dotadašnjeg predsjednika Hašima Tačija nakon što je Tači optužen za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu.

Iako je specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, na početku svog jednogodišneg mandata, u apriliu 2020. godine, najavio mogućnost postizanja sveobuhvatnog dogovora u “narednim mjescima”, EU trenutno radi na produžetku njegovog mandata kako bi i u narednoj godini mogao da nastavi da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Blic

1 Comment
  1. ko ne zna nek pita komentariše

    Slovački je najbliži srpskom.Ovaj “poliglota” od EU prima 35.000 e mjesečno!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.