Lajčak: Beograd i Priština posvećeni dijalogu, sporazum moguć u narednim mjesecima

Lajčak: Beograd i Priština posvećeni dijalogu, sporazum moguć u narednim mjesecima

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je optimista u vezi sa dijalogom i ponovio očekivanje da dve strane mogu postići sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u narednih nekoliko meseci.

Lajčak je tokom video-konferencije koju je organizovala Škola naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins rekao da Beograd i Priština demonstriraju posvećenost i shvataju da je to u njihovom interesu.

– Kada dijaloga nije bilo, bilo je nestabilnosti. Sada, kada dve strane razgovaraju, to stvara utisak da su stvari pod kontrolom. Takođe, dijalog se ne može zaobići. Dve strane žele evropsku budućnost i znaju da je jedini put za to kroz dijalog – rekao je Lajčak.

Upitan da li se i kako može naći rešenje za očekivanja dve strane u kojima Priština traži obostrano priznanje, dok se Beograd pita da li će i šta dobiti, Lajčak je rekao da o rešenju odlučuju tri strane.

– U stalnom sam kontaktu sa svima, uključujući države članice Evropske unije, jer i ona ovde ima reč. Ne želimo da imamo gubitnike i dobitnike, jer želimo da svi budu pobednici“- rekao je Lajčak, prenosi glas Amerike.

Potvrdio je da pitanje razmene teritorija, koje je izazvalo negativne rekacije širom regiona, više nije tema dijaloga.

– Mnogi su ukazivali da bi to značilo otvaranje Pandorine kutije. Evropska unija nije saglasna sa filozofijom – šta god se dogovore dve strane treba prihvatiti. Mi smo čuvari evropskih vrednosti i rešenje treba da približi dve strane i bude prihvatljivo Evropskoj uniji – istakao je Lajčak.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *