Kurti: Dokle god je Srpska lista u parlamentu nećemo moći da se ujedinimo s Albanijom

6

Ne mogu učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, rekao je Aljbin Kurti za Kosovo Onlajn prilikom posete Đirokastru.

On je obišao to mjesto u okviru predizborne kampanje svoje partije u Albaniji za izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april.

Dodao je da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, Kosovo neće moći da promijeni Ustav kako bi se ujedinilo jednog dana sa Albanijom.

Na pitanje dopisnika Kosova Onlajna da li se nakon sastanka sa Lajčakom promijenio njegov stav u vezi dijaloga sa Srbijom, jer je u predizbornoj kampanji govorio da to neće biti prioritet za njega ako pobijedi, Kurti je odgovorio:

-Što se tiče dijaloga sa Srbijom, u javnom mnjenju je značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu. Rekao sam da pravim konsenzus da ga dovedem na četvrto mesto. Ali ga ne mogu učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a ja njima odgovaram. Moj stav se nije promijenio ni posle sastanka sa Lajčakom, pa su tako prva dva prioriteta i dalje zapošljavanje i pravda. Prioritet je i pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebao biti dobro pripremljen i principijelan. U dosadašnjem dijalogu, Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, Kosovo postaje faktor- rekao je Kurti.

O tome kakvo bi po njemu raspoloženje građana Albanije bilo po pitanju referenduma o ujedinjenju sa Kosovom, Kurti kaže.

“Na Kosovu nam nedostaje zakon o referendumima. Jedna od obaveza koje smo preuzeli na sebe u predizbornoj kampanji, jeste da smo se obavezali i na zakon o referendumima. Ali zakon o referendumima nije dovoljan. Na nesreću, kada je Ustav Kosova usvojen u junu 2008. godine, član 1.3 kaže da nemamo pravu da se pridružimo drugoj državi. Moramo to promijeniti jednog dana, ali to se ne radi brzo i lako. Jer su nam takođe potrebni glasovi dvije trećine manjina u skupštini.

U Skupštini Kosova 10 mjesta kontroliše Srpska lista, što pokazuje da ne možemo mijenjati Ustav. Želimo jednog dana da promijenimo Ustav, ali moramo da poštujemo važeći. Verujem da je moguće promijeniti, a to znači da Srbi na Kosovu to ne podržavaju jer imaju Beograd i njihove paralelne strukture na Kosovu. Oni moraju da imaju pravu organizaciju, ali i slobodu da izraze svoju volju i interes. Dakle, uticaj koji Srbija ima na Kosovu izražava se pritiskom na Srbe da oni nisu integrisani na Kosovu i imaju priliku za dalja unapređenja ustava Kosova.

Mi ne želimo ujedinjenje, referendum ili promjenu ustava na štetu nekoga drugog, ali radi naših interesa na miran i demokratski način, nikako sa sukobima, ali naravno uvijek kritikujemo i suprotstavljamo se svim kontradikcijama koje postoje u dokumentu kakav je ustav, a ponekad čak i zakoni- rekao je Kurti.

(Kosovo online)

6 Comments
 1. Ivi komentariše

  Bože, blesavoga lažova.

 2. Slavko komentariše

  Kurta Murta….!
  Kurti bi da prisvaja nesto sto nije njegovo….da budem realan i severni Epir je tadodje Srpska zemlja. Sad ispada svugde gde se taj covek krece je ustvai Srpsko. Nadamo se da ce Srbija kad tad uspeti da ujedini sve Srpske zemlje pa da se ponovo granicimo sa bratskom Grckom, njima juzni Epir tzv Albanije a nama severni kao sto nam sledi.

  Zivela Velika Srbija

  6
  1
 3. NIKO99 komentariše

  Ne brini, Alek će da potpiše. Voli svašta da potpisije.

 4. Sotonjara! komentariše

  Po ustavu NEZAVISNA DRŽAVA KOSOVA ne može se ujediniti sa srbiju, jasno ko podne,
  Kurti mora razmisliti o rjšavanju srbijanske manjine, 3% maximalno i priznati status nacionalne manjine, sve lijepo uglancati, sačekati povoljna vremena i anulirati sve, učiti od Hrvata

 5. Serdar komentariše

  Kakvo ujedinjenje sa Albanijom kad je to juzna pokrajina Srbije. Ne lazi taj marod Kurti.

 6. Serdar komentariše

  Kurti je iz Ulcinja, vjerovatno planira da i svoje rodno mjesto prikljuci Albaniji. Milo je gradio dobre odnose sa njima kao da ne zna kakvi su planovi albanaca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.