Kurc: Fatalna greška Evrope

0

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc nazvao je greškom odluku njemačke kancelarke Angele Merkel da prije pet godina otvori granice za izbjeglice.

„Ja sam od samog početka bio protiv politike otvorenih granica. Politika otvorenih granica nije samo pridonijela tome da se veliki broj ljudi uputio u smjeru Evrope, nego je dovela i do ogromnog preopterećenja u mnogim djelovima srednje Evrope“, rekao je Kurc koji je u vrijeme migrantske krize bio na funkciji ministra za integracije Austrije.

On je u intervjuu za agenciju DPA kazao kako su zbog politike otvorenih granica krijumčari ljudima „zaradili ogromne svote“ te da su istovremeno „bezbrojni“ izgubili život prilikom pokušaja prelaska Sredozemlja.

Austrijski kancelar je podsetio kako su ga zbog tadašnjeg stava napadali i gurali u „ekstremno desni ugao“ ali da je on, kao tadašnji ministar za integraciju, bio svjestan da integracija zavisi od broja novopridošlih.

„Srećan sam da pet godina nakon izbjegličke krize u Evropi vlada jedna potpuno drugačija politika“, rekao je Kurc, prenosi portal „Jutarnji“.

On odbija njemački predlog o reformi sistema za azil unutar EU koji predviđa prihvatne centre na spoljnim granicama Evropske unije odakle bi migrante razmeštali po zemljama članicama.

„Mislim da raspodela po Evropi neće funkcionisati jer većina članica na to gleda sa skepsom“, rekao je Kurc.
Dodao je kako treba uzeti u obzir da preko sredozemne rute sve više osoba dolazi zbog ekonomskih razloga, prije svega iz Tunisa.

„To nisu stvarne izbjeglice nego migranti iz ekonomskih razloga“, zaključio je Kurc i dodao kako se ne smije dopustiti da turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izbjeglice koristi kao bi ucijenjivao Evropu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.