Kuburović: Srbija ostvarila djelimičan napredak u borbi protiv korupcije

0

Činjenica da danas nismo “globalno nezadovoljavajući” znači da se nalazimo na listi, kao i većina zemalja članica Savjeta Evrope (SE) i da nismo pod stalnim monitoringom, poručuje ministarka pravde Nela Kuburović, osvrćući se na izvještaj antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope (GRECO), gdje je konstatovano da Srbija, i ocjena srpskih vlasti u primjeni preporuka više nije u cjelini nezadovoljavajuća.

“Da smo sad imali lošiju sliku nego u prethodnom periodu misija na visokom nivou bi mogla u svakom trenutku da dođe u zemlju i traži sastanak sa visokim zvaničnicima ukazujući da država ne ispunjava svoje obaveze kada je riječ o borbi protiv korupcije”, izjavila je Kuburovićeva, gostujući na RTV1.

Na konstataciju da GRECO nije sasvim ubijeđen da su predviđene promjene Ustava u sferi pravosuđa dovoljne da isključe politički uticaj na sudije i tužioce, Kuburović je kazala da “još nemamo konačan tekst ustavnih amandmana”, i da je Vlada samo dostavila predlog Skupštini da se pokrene proces izmjena Ustava.

“Odbor za ustavna pitanja treba da utvrdi konačan tekst (izmena Ustava) koji će biti pred parlamentom. Vjerujem da će javna rasprava koja bude organizovana od (nadležnog) odbora doprinijeti da se tekst napravi. Čemu javna rasprava ako se tekst ne bude mijenjao”, rekla je Kuburović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.