Kuburović: DNK dokazni materijal o “Žutoj kući” je uništen

0

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović nije sigurna da će se vodeći političkih lideri Prištine u početku naći na udaru Specijalnog tužilaštva, poput Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija.

– Da je postojala volja, to bi se već desilo – rekla je ministarka u intervjuu za Večernje novosti.

Govoreći o inicijativi za formiranje suda koji će se baviti isključivo Srbima, Kuburović kaže da je to naprasna odluka donijeta samo zarad predizbornih poena.

Ističe da je osnivanje etničkog suda nešto nezabilježeno i ispod svakog civilizacijskog nivoa.

To je, kaže, “iskrivljena politička tvorevina” koja nema nikakve veze sa pravom i pravdom.

– Mislim da bi Albanci trebalo više da brinu zbog Specijalnog tužilaštva u Hagu, koje će se baviti preispitivanjem izvještaja Dika Martija. Novi tužilac je poslednjih mjeseci tražio dokumente od Beograda, koji se dostavljaju preko Delegacije EU. Takođe veliki broj svjedoka čeka na podizanje optužnica da bi dao iskaze – rekla je Kuburović.

Kada se radi o “žutoj kući”, kaže Kuburović DNK dokazni materijal je uništen, a pitanje je i koliko ima živih svjedoka.

– Ipak treba imati u vidu da je Priština pod pritiskom mijenjala Ustav, da bi se formiralo specijalozovano vijeće za utvrđivanje istine iz izveštaja Dika Martija. Ne vjerujem da bi EU insistirala na formiranju takvog tinela da nema dovoljno dokaza. To je dakle pokazatelj da EU ipak može da izvrši pritisak kada postoji volja – rekla je Kuburović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.