Krizni štab zasijeda: Da li će biti otvoreni kafići i restorani

0

Krizni štab za borbu protiv virusa korona u Srbiji danas bi trebalo da održi novu sjednicu, a prema najavama njegovih članova, na dnevnom redu bi mogao da se nađe rad kafića i restorana i bioskopa.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se sjednica Kriznog štaba vjerovatno održati u srijedu, navodeći da je stalna „borba“ sa stručnim dijelom da se nađe „balans kako bi ekonomija mogla da ide kako treba“.

„Ja sam u stalnom kontaktu sa stručnim dijelom Kriznog štaba. Epidemiloška situacija je sve stabilnija“, rekla je Brnabić za TV Hepi.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je glavni grad postigao odlične rezultate u vakciniciji i očekuje da Krizni štab donese odluku da se u Beogradu u potpunosti otvore ugostiteljski objekti i radnje.

Vesić je dodao da je važno da Beograd radi i da se tako obezbijedi egzistencija za 40.000 ljudi koji rade u ugostiteljstvu.

„Mislim da je vrijeme da otvorimo i bioskope, po istom principu po kome rade i pozorišta“, rekao je on.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je u toku faza popuštanja mjera i da to ne može da se izbjegne, ali iznio svoje lično mišljenje da na sjednici Kriznog štaba mjere koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom neće biti popuštene.

Kada je riječ o mjerama za predstojeće praznike, Kon je na TV Prva rekao da smatra da ne treba uvoditi nove mjere, već da je potrebno poštovati mjere koje su na snazi. Istovremeno je istakao da je još daleko od toga da se potpuno opušteno slave predstojeći praznici.

Premijerka Ana Brnabić je navela i da je u Institutu Torlak urađena test faza punjenja ruske vakcine i da je dio poslat u Moskvu na kontrolu za odobrenje da se nastavi punjenje.

Prema njenim riječima, u planu je nov pogon kod Aerodroma za proizvodnju kineske vakcine.

Zamjenik gradonačelnika Beograda ocijenio je da je vrijeme da se usvoje i protokoli iza kojih stoji zavod za javno zdravlje o načinima organizacija svadbi, manjih proslava, koncerata, seminara i kongresa.

„Beograd je potpuno spreman, da po epidemiloškim mjerama budu održani i Birfest, i Bemus, i Bitef, i Džez festival, i organizovan doček Nove Godine. Najbolji smo u vakcinaciji, to je način da se vratimo normalnom životu“, rekao je Vesić za televiziju Pink.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.