Krizni štab Srbije: Dr Gojković najavio drastičnije mjere ako se epidemiološka situacija ne popravi

0

Doći ćemo u situaciju, ako ovako nastavimo, da ćemo morati da idemo u neke drastičnije mjere. Moramo svi da budemo maksimalno odgovorni. Gubimo ljude, to ne smijemo – naglasio je dr Zoran Gojković nakon sjednice Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Ide novi vikend, inspekcije će biti na terenu, naglasio je.

Svjedoci smo da je bilo dosta neprijatnih slika tokom prazničnih dana, sve inspekcije Ministarstva zdravlja i ostalih su na terenu. U samo četiri praznična dana izvršen je 1.581 nadzor u centralnoj Srbiji, uočeno dosta kršenja mjera u velikim gradovima kao i zimskim centrima – Divičibare, Zlatibor i Kopaonik,  rekao je Gojković i dodao da je napisano puno mandatnih kazni.

Od početka smo pričali da nećemo kao pojedine zemlje da primjenjujemo teške represivne mjere. Želimo da svi shvate da je ovo bitka svih nas, da svi moramo biti maksimalno odgovorni. Da imamo odgovornost prema vlastitim životima, ali i državi, liječenju oboljelih. Gubimo ljude, a to ne smije da se dešava. Moramo naći način da se pridržavamo mjera. Mislim da smo prethodnih nedelja napravili balans. U cijeloj Evropi ljudi su u najstrožem karantinu mjesecima, na snazi je policijski čas, dok se u Srbiji uspjelo da se to izbjegne. Na žalost, ako usled ponašanja neodgovornih možemo ući u neželjeni kolosek.

On je istakao da je donijeta odluka da se vakcinisanim stanarima domova za stare omoguće posjete, kao i njihov izlazak iz domova.

Veliki problem nakon svega ovoga, ne samo za starije ljude, je problem mentalnog zdravlja. Svi želimo što pre da se vratimo u normalne tokove. Krizni štab je doneo odluku da se, u ustanovama gde je to moguće, da se pacijentima koji su vakcinisani omogući poseta od strane rodbine. Sve je to dosta otežano. Pokušavamo što je moguće više. Epidemija unutar doma donosi ogroman rizik, smatra Gojković.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na virus korona testirana 13.518 osoba, od kojih je pozitivno 2.632, dok je nažalost 14 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima su 152 pacijenata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.