Kriza u Jermeniji: Predsjednik nije potvrdio ostavku načelnika Generalštaba koju traži premijer

0

Predsjednik Jermenije Armen Sarkisjan nije potvrdio ostavku načelnika Generaštaba jermenske vojske Onika Gasrparjana koju je tražio premijer Nikol Pašinjan.

„Predsjednik Republike je u okviru svojih ustavnih ovlašćenja vratio nacrt ukaza (premijeru) s prigovorima… Uzimajući u obzir stavove pravnika i eksperata može se zaključiti da je nacrt ukaza u suprotnosti sa Ustavom“, navodi se u saopštenju pres-službe administracije predsjednika.

Ističe se i da predsjednik ne podržava nijednu političku snagu u zemlji i da odluke donosi rukovodeći se isključivo nacionalnim interesima.

Nema sumnje, navodi se u saopštenju, da oružane snage zemlje treba da ostanu neutralne kada se radi o političkim pitanjima,

„Očigledno je da, kada je u pitanju rat, Oružane snage zahtijevaju opštu podršku i pažnju više nego ikada. Rešavanje kadrovskih problema u vojsci je prioritet i njih ni na koji način ne treba prenebregavati“, dodaje se u saopštenju.

Sarkisjan takođe smatra da je sadašnja situacija bez presjedana i da su potrebna sistemska i složena rešenja. Sitaucija se, uvjeren je, ne može prevazići pukim smjenama personala ne uzimajući u obzir situaciju u zemlji.

Prije odluke, Sarkisjan je juče posjetio Generalštab i razgovarao sa Gasparjanom, a prethodno i sa predstavnicima opozicije. Sa Gasparjanom je još jednom razgovarao i danas.

Podsjetimo, Jermeniju potresa nova politička kriza koja je izbila posle neopreznih reči premijera o ruskim raketama „Iskander“.

Pašinjan je nedavno u intervjuu za izdanje 1in.am govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsjednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, iznio tvrdnju da rakete nisu eskplodirale ili da je uspješno dejstvovalo svega 10 odsto njih.

Zamjenik načelnika Generalštaba Hačatrjan je ismijao tu njegovu izjavu, navodeći da je to neozbiljno. Nakon toga je smijenjen, a Pašinjan je tražio i ostavku načelnika Generalštaba.

Na ulice glavnog grada prije dva dana su izašle i pristalice Pašinjana i opozicije. Tokom dana prekinuta su okupljanja pristalica premijera a sam Pašinjan je pozvao sve političke snage na dijalog.

Opozicija se, međutim, od tada nalazi ispred zgrade parlamenta. Oni od predsjednika traže da ne potpiše odluku o smjeni načelika Generalštaba.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.