Krivokapić zbog nasilja nad djecom pokreće inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona

1

Neophodne su što hitnije promjene u sistemu zaštite djece od svih vidova nasilja, pogotovo od seksualnog nasilja, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić tokom današnjeg sastanka sa izvršnom direktoricom Udruženja Roditelji, Kristinom Mihailović.

Kako je saopšteno iz Vlade, povod za sastanak bilo je nedavno seksualno nasilje u kom je žrtva bilo devetogodišnje dijete, a povodom čega je reagovalo Udruženje Roditelji, kao i građani u više gradova Crne Gore.

“Slučaj koji brine svakog građanina, povod je za današnji sastanak. Ne mora neko da bude roditelj da bi pokazao pažnju koju moramo da imamo jedni prema drugima. Apsolutno podržavam u cjelosti vašu inicijativu. Zagovornik sam pojačanja krivičnih sankcija. Kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone”, isatkao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade rekao je da će već na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, ali i istakao da računa da je preventivno djelovanje od izuzetne važnosti.

“Registar pedofila treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju. Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijedi i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako se pristupa Registru”, poručio je Krivokapić.

Premijer je sa blagonaklonošću prihvatio ideju predstavnica Udruženja da bi Savjet za prava djeteta, koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, mogao preći pod direktnu ingerenciju premijera i Vlade, kako bi bio što efikasniji i što bolje doprinio rješavanju svih pitanja koja se tiču djece.

Mihailović je zahvalila premijeru na razumijevanju i zatražila da se hitno uđe u proceduru izmjena zakonske regulative.

“Koja će omogućiti veće kazne za počinioce djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima, nemogućnost ublažavanja kazni, uređenje registra počinilaca, obezbjeđivanje psiohiološko-socijalne podrške za žrtve i njihove porodice, kao i nadzor počinilaca ovih nedjela“, kazala je Mihailović.

Rekla je da je Udruženje Roditelji prethodnih šest godina više puta od institucija tražilo da se ti zahtjevi ispune, ali da pozitivnih pomaka nije bilo.

“Prije oko tri godine smo imali i konkretne dogovore i aktivnosti koji je trebalo da dovedu do pomenutih promjena. Plan je bio, između ostalog, da se izmijeni i Krivični zakon, ali se to nije desilo u roku koji je bio planiran, a to je kraj prošle godine“, kazala je Mihailović, koja se osvrnula i na neadekvatno postpuanje sudova u konkretnim slučajevima.

Sagovornici su saglasni i da bi mediji trebalo da posvete veću pažnju toj temi.

1 Comment
 1. tako stoje stvari komentariše

  Šta to je doslijednost i transparentnost u radu neslanog Zdravka i DPS vlade koju vodi.

  Kada se sastane neslani Zdravko sa predstavicom Udruženja Roditelji, onda se obavijesti javnost, PR služba foto dokumentuje susret i istog momenta to publikuje javnosti kao vijest.
  A kad se sretnu na ” pripremama” neslani Zdravko i britva Milo, sa svojim konsiljereom, onda to za PR tim neslanog Zdravka nije vijest. To je po njima od drugorazrednog značaja za javnost.

  Po njima je od prvorazrednog interesa po rejting Krivokapića sakriti od javnosti tu vijest.

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.