Krivokapić: Za dječiji dodatak godišnje 16,6 miliona evra

0

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je da će dječji dodatak državu godišnje koštati 16,6 miliona evra, te da će biti namijenjen za 46.000 djece uzrasta do šest godina.

On je, u obraćanju javnosti povodom Međunarodnog dana socijalne pravde, kazao i da će povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 evra važiti od početka trećeg kvartala, tačnije od jula ove godine. Predsjednik Vlade je rekao i da je u saradnji sa UNICEF-om sprovedena temeljna analizu na osnovu koje će Crna Gora pristupiti reformi cjelokupnog sistema socijalne zaštite.

“Cilj nam je da socijalna zaštita bude usmjerena ka onima kojima je zaista potrebna, što do sada nije bio slučaj. Predložili smo obezbjeđivanje besplatnih udžbenika za osnovce, a u planu je i uvođenje poreskih olakšica za opremu za bebe. Plan je da u periodu od tri godine imamo održivo rješenje za podršku i pomoć porodicama, kao i čitav paket socijalnih servisa, usmjeren na podsticanje edukacije i kvalitetnije ishrane”, naveo je Krivokapić.

Kako je dodao, Vlada je na sjednici krajem januara usvojila paket mjera podrške privredi i građanima za prvi kvartal ove godine, procijenjene vrijednosti od 163 miliona evra.

“Ovim paketom predviđena je podrška ranjivim kategorijama stanovništva kroz dodjeljivanje jednokratne novčane pomoći”, istakao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja će osnovati Direkciju za socijalnu pravdu. Premijer ukazuje da će direkcija biti nadležna za pravednu i zakonitu raspodjelu pomoći najugroženijim građanima.

“Vlada sredstva iz budžetske rezerve neće koristiti za lične i partijske interese, niti za kupovinu skupocjenih automobila, već će podrška države stići do onih kojima je najpotrebnija”, naglasio je Krivokapić i dodao je njegov kabinet juče usvojio predlog za davanje saglasnosti za pokretanje postupka prodaje dva vozila Mercedes – Majbah, koja su u državnom vlasništvu.

Krivokapić je rekao da će novac od prodaje biti iskorišćen za pomoć najugroženijim građanima i unapređenje socijalne pravde u državi.

“Održan je i veliki broj sastanaka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave humanitarnim radom, kako bi se stvorila jasna slika o realnom stanju na terenu, imajući u vidu da su ti podaci ključni za pružanje socijalnih usluga. Vlada je čvrsto opredijeljena da u procesu donošenja odluka razmijeni mišljenja i da sarađuje sa svim akterima i svim sektorima – inkluzivnost i transparentnost su na djelu”, istakao je Krivokapić.

Budžet

Krivokapić je saopštio i da Vlada radi na budžetu.

“Javnost Crne Gore zna da je jedan od najvažnijih poslova na kojima trenutno radimo donošenje budžeta za tekuću godinu, s naglaskom na njegovu socijalnu komponentu. To nije bio slučaj sa predlogom budžeta koji smo naslijedili od prethodne Vlade, pa ga, između ostalog, i zbog toga nijesmo htjeli preuzeti”, kazao je Krivokapić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.