Krivokapić: Vlada nije isključila iz sastava predstavnike manjina

4

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić otvorivši sastanak sa predstavnicima šest nacionalnih savjeta je istakao da je ovo Vlada čiji će temelj djelovanja biti podizanje stepena poštovanja ljudskih i manjinskih prava na najviši mogući nivo te da će se ukupna javnost kroz postupanje rada Vlade i nadležnih resora veoma brzo uvjeriti kako se ono što se želi može i postići. Premijer je ponovio da nije istina da je Vlada iz sastava isključila predstavnike manjina i garantovao svim građanima bez obzira na nacionalnu pripadnost da će od ove Vlade dobiti isključivo poštovanje, uvažavanje i zaštitu prava, saopšteno je iz Vlade.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić naveo je da je Crna Gora građanska država a da su sve kulture nacionalnih zajednica njene konstitutivne kulture.

“Ministar naglašava opredjeljenje države da nacionalne savjete zaštiti od bilo kakve politizacije i političkog uplitanja i da moraju biti slobodni u svom djelovanju. Država se neće miješati u rad i život nacionalnih savjeta, već isključivo stvarati pravnu infrastukturu i pratiti poštovanje zakona i Ustava, poruka je ministra Leposavića i Vlade. Vlada sa premijerom Krivokapićem na čelu, bez obzira na situaciju neće umanjivati budžete nacionalnih savjeta ali smatra da, dodatnim pravnim mehanizmima treba obezbijediti maksimalnu transparentnost trošenja budžetskog novca”, navodi se u saopštenju.

Svaki predstavnik savjeta pojedinačno iznio je sve što smatra dobrim u zakonskoj regulativi i primjeni, ali i ono što smatraju da zajedno sa Vladom valja unapređivati.

Kao ključne probleme nacionalni savjeti ističu: nedostatak novca za funkcionisanje i za društveni život članova njihovih zajednica, nedovoljno srazmjernu zastupljenost u državnoj upravi, nezadovoljstvo funkcionisanjem Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Iz Romskog savjeta, dodaje se u saopštenju, preporučuju izmjenu izbrornog zakonodavstva kako bi se toj zajednici omogućio niži izborni cenzus i politička zastupljenost u parlamentu Crne Gore.

Hrvatsko nacionalno vijeće predložilo je da se pripadnicima koji slave nacionalni praznik konkretne zajednice obezbijediti slobodan radni dan.

Savjet Muslimana Crne Gore iznio je stav da su vrijeme i praksa pokazali da treba mijenjati Zakon o manjinskim pravima i slobodama, i posebno su se zahvalili predsjedniku Vlade što je u razgovoru sa njima i o njihovim problemima pokazao ličnu i profesionalnu iskrenost.

Srpski nacionalni savjet naglasio je, dodaje se, da su Srbi do sada kao nacionalna zajednica pretrpjeli najveću i najsnažniju diskriminaciju i zahtijevao prekid ovakve prakse.

Iz Albasnkog nacionalnog savjeta smatraju da u javnom servisu Radio i Televizije Crne Gore treba da postoji posbean kanal na albanskom jeziku.

“Uz probleme koje su definisali kao karaktetistike funkcionisanja Bošnjačkog vijeća, zadovoljni činjenicom da su Vlada i resorni ministar Leposavić, te premijerova savjetnica za manjine Maida Gorčević otvorili široke konsultacije i pokazali spremnost da se konkretni problemi bez zadrške rješavaju, Bošnjačko vijeće saopštilo je da Vlada na njihovu podršku može da računa”, dodaje se u saopštenju.

Sastanak je završen dogovorom o novom susretu, gdje će se zajednički tražiti rješenja za sve ono što su realni problemi u funkcionisanju nacionalnih savjeta i zaštiti prava manjina.

Leposavić je u svom izlaganju naveo da ovaj vid saradnje Vlade i nacionalnih savjeta postaje instutucionalna praksa i najavio novu rundu razgovora sa nacionalnim savjetima u veoma skorom roku.

“Sastanku su se odazvali: Zvonimir Deković – Hrvatsko nacionalno vijeće, Ejup Nurković i Alisa Džogović Murić – Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Faik Nike – Albanski nacionalni savjet, Senad Sejdović i Ana Popović – Romski nacionalni savjet, Sabrija Vulić – Savez Muslimana Crne Gore i Momčilo Vuksanović – Srpski nacionalni savjet”, zaključeno je iz Vlade.

4 Comments
 1. q komentariše

  Nije iskljucila ni DPS u otetoj vladi od naroda.

  1. NikšićGolijaKiM komentariše

   Odavno podmuklije stvorenje nijesam vidio na javnoj sceni. Odavno nijesam vidio da je neko toliko puta nešto rekao i izjavio a potom se pravdao i lagao da nije rekao ono što je rekao. Obećavao pa slagao. Predstavlja se i predstavljaju ga kao iskrenog vjernika a ponaša se kao najveći nevjernik jer, iskreni vjernici se zabrinu kad počnu da lažu i obmanjuju i kad se stide svog naroda. Ako je ovaj čovjek iskreni vjernik i uzor ljudima, e onda smo ga potonuli da nas niko nikada neće spasiti sopstvenih zabluda i naše neiskrenosti! Kukala nam majka i kuku našem rodu ako je ovo primjer čovjeka kojeg treba da pratimo! Pošto smo mi pravoslavci i kod nas je dozvoljeno razgovarati sa sveštenim licima i imamo toliku slobodu datu Božjom voljom da ukažemo crkvi na nekog u koga sumnjamo da ne radi dobro crkvi ni našem narodu, tako bih volio da dobijem odgovor; ” Da li je ovaj čovjek, sadašnji premijer vlade Crne Gore, čovjek na koga treba da se ugledamo i da budemo vjernici kao on… da se ophodimo prema svom rodu kao on… da se držimo riječi kao on… da ispunjavamo obećano kao on… da čuvamo SVETU zemlju KiM kao on… da čuvamo prijatelje poput Rusiju kao on… da ljubimo NATO satansku zastavu kao on, a prije toga da se poklonimo onim mučenicima u Murino kao on…? Mnogo bihpitanja imao postaviti o ovom čovjeku i njegovoj časti i vjernosti ali dovoljno je toliko. Ovo me sve zanima jer, zbunjen sam i nije mi jasan odnos crkve prema ovom čovjeku i njegovom biću… a sve to da bih znao kako ubuduće da se ponašam i čime da se vodim jer, nešto mi Svetosavlje ne govori da ovaj čovjek baš primjer čovjeka kojeg bi trebali pratiti zarad boljih dana našem SRPSKOM RODU?

   1. NikšićGolijaKiM komentariše

    A zamolio bih i uredništvo “Borbe” ako može proslijediti pitanje sveštenstvu jer se mnogi nalaze zbunjeni u svemu ovome? Mislim da bi trebali znati ko smo to mi, kakvi smo, šta smo… i kako da hodimo dalje s kojim licem i naličjem da stanemo pred Boga i pred našu crkvu i pred naše pretke jednog dana, a sad da objasnimo potomcima i da i preporučimo kakvi to ljudi trebaju biti… kakvi trebamo biti prema crkvi, narodu, rodu, državi… jer narod je u totalnom bunilu, SRPSKI ROD je podijeljen, razdijeljen, smrvljen… ovim ludilom punim neiskrenosti…. Kud je to naš put i kud to da se zaputimo?

 2. Realan komentariše

  Vidi i Vuksanovic manjina.Sta je ovo. A i sgovornici bas poznati likovi ,na politickoj sceni.Sprdnja svaki dan sa ovim premijerom .

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.