Krivokapić: Razmatramo uvođenje poreske policije, 250 evra nedostojno za život

2

Vlada planira donošenje seta zakona u vezi sa fiskalnim ambijentom i porezima, koji imaju za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i smanjenje sive ekonomije, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Najavljuje se set zakona u vezi sa fiskalnom politikom i porezima, pa se nadam da će se kroz te zakone poboljšati ambijent. Ja ne volim kazne, to mi djeluje ružno. Čitav sistem treba da djeluje preventivno i da nađemo mehanizme kako to da spriječimo, a ne da kažnjavamo i liječimo“, rekao je Krivokapić.

On je na događaju Otvoreno sa premijerom u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), kazao da su dvije ključne institucije koje brinu brigu o suzbijanju sive ekonomije Poreska i Uprava carina, koje bi trebalo više da se angažuju.

Razmatramo uvođenje poreske policije

„Jedan model koji razmatramo je uvođenje poreske policije, gdje mislimo da bi tako mogli da suzbijemo ono što je moguće. Kako prevesti ovo iz nelegalnih tokova, niko do kraja nije riješio, ali je preduslov za to dosljednja primjena zakonskih propisa“, smatra Krivokapić.

Broj nezaposlenih povećan od prošle godine za 17.000

On je, govoreći o nedostatku kadra, kazao da je broj nezaposlenih povećan od prošle godine 17 hiljada, što je velika briga koju Crna Gora ima u tom socijalnom dijelu.

„Na Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) imamo 26 osoba visoko stručnog kadra i 128 stručnog kadra. Pošto nam je to bilo izuzetno potrebno, telefonski smo razgovarali sa svakom osobom pojedinačno i došli do podatka da samo troje od tih 26 osoba ne radi“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da se obično siva ekonomija vezuje za nisko kvalifikovan kadar.

„Zamislite u kojoj smo mi situaciji. Taj čovjek koji je više od pet godina izgubio na studijama, prihvati takvo stanje i radi u takvim uslovima. Tu moramo i svijest da promijenimo, jer ako ne krenemo sa tim, siva ekonomija će samo da cvjeta, pogotovo u krizama“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da su očekivanja većine da Vlada radi efektivno, brzo i efikasno, što je i prirodno.

„Mi smo spremni da sva očekivanja ispunimo na zadovoljstvo svih korisnika. Opredjeljenje ove Vlade je da kreira poslovni ambijet kako žele zainteresovane strane, odnosno da pravi jasnije politike koje će biti usmjerene na zadovoljstvo krajnjih korisnika“, ocijenio je Krivokapić.

Vlada je, kako je podsjetio, formirala Savjet za konkurenciju, čiji je osnovni cilj da preispita postojeći ambijent, ukaže na sve što je dobro i projektuje još bolje.

On smatra da je podatak iz izvještaja AmChama o sivoj ekonomiji frapantan i u zoni alarma, a ne opreza.

„Sada završavamo program rada Vlade, koji je malo specifičan. Prvi put je transparentan, jer svako može da daje svoje sugestije“, dodao je Krivokapić.

250 evra nedostojno za život

On je, odgovarajući na pitanje da li će doći do smanjenja poreza na teret poslodavca, kazao da sa stanovišta finansijskih mogućnosti koje država ima, trenutak nije sjajan.

„Kada bi mene lično pitali, mislim da je tih 250 evra koliko iznosi minimalna zarada nedostojno za život. Sa druge strane, to jeste određeni namet na poslodavcu“, rekao je Krivokapić.

On je objasnio da bi 21. januara došlo do bankrota države, da se Crna Gora nije zadužila obveznicama.

„Desilo se to zaduženje i mi planiramo sve prema boljoj turističkoj sezoni nego što je bila prošle godine. Naša projekcija je da uradimo ono što su uradile Albanija i Hrvatska prošle godine i želimo odluke da donosimo na bazi činjenica“, naveo je Krivokapić.

Na pitanje da li se mogu očekivati izmjene Zakona o radu, Krivokapić je odgovorio da će Vlada pokušati da popravi sve što vidi da je loše.

„Imamo dobre zakone, ali ih ne primjenjujemo. Ako je neki zakon pokazao svoje nedostatke, valjda treba da se mijenja. Mjera svega je dobar odnos radnika i poslodavca i da radni odnos bude kvalitetan, kako bi korist imali i radnici i poslodavac i država. To trojstvo, kad se dobro uredi, niko nema problema“, rekao je Krivokapić.

On je kazao da se nada da će Zakon doživjeti promjenu i da će svi biti zadovoljni.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke podstakla je Krivokapića da zajedno sa komitetima AmChama rade na izradi mape puta u smislu budućeg angažovanja privatnog sektora i onoga što je akcentovano u izvještaju AmChama.

Ona je kazala da su u prošloj godini vidjeli brojne novonastale prilike u novim resorima, poput digitalnog zdravstva. AmCham je uočila te promjene i počela da sagledava načine kako da se zajedno koriste zdravstvo i tehnologije.

„Premijera podstičem da ostvari partnerstvo sa Amcham-om u vezi sa inicijativom za digitalno zdravstvo, koja će se realizovati u narednom periodu“, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je podsjetila da su AmCham i njene članice pokazale posvećenost zajednici kroz donacije i pomoć kojima je to potrebno, dok je i Ambasada SAD-a donirala finansijsku pomoć.

„Ponudili smo tehnološke grantove crnogorskoj Vladi za covid i bolničnu opremu od preko 100 hiljada dolara“, navela je Rajzing Rajnke.

(Mina)

 

2 Comments
  1. Dule komentariše

    U PEKARU NE DOBIH NIKAD RACUN ,A DA NE PRICAMO ZA: AUTOLIMARE ,FRIZERE PEDIKIRE POSLASTICARNICE ,RAZNE SALONE ,TERETANE …

  2. Kontra revolicija komentariše

    Ti lepo konfiskuj sav ukradeni novac od Familije Djukanovic i njegovih fukara i tajkuna pa ce biti novaca i za normalne radnike !.
    Am Cham su lopurde a Rajnke njihov lobiist !.
    Mani se konacno anglosaksonskih dobrotvora, nikad dobrog od njih ne dolazi !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.