Krivokapić: Kriza oko korone može dovesti do entuzijazma za proširenje Evropske unije

4

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić nada se da kriza oko korona virusa može dovesti do stvaranja novog entuzijazma za proširenje EU i jačanja ritma, te politike kao i samog ugleda Unije u zemljama Zapadnog Balkana.

Krivokapić je u svojstvu člana Predsjedništva Partije evropskih socijalista, učestvovao na onlajn sjednici najvišeg političkog tijela ove druge po snazi političke asocijacije na nivou Evropske unije.

Teme Predsjedništva su bile vezane za izazove sa kojima se države suočavaju u borbi protiv korona virusa, odgovora EU i država, kao i razmatranje ključnih poliitćkih izazova u 2020. godini sa posebnim naglaskom na izbore koje se održavaju tokom ove godine.

On je naveo da region može da bude zadovoljan obimom fnansijske pomoći koju EU obezbjeđuje za države u procesu pristupanja a koja se odnosi na suočavanje sa, prije svega, ekonosmko socijalnim posljedicama pandemije.

„Međutim, ono što je posebno važno, i rekao bih ključno, da EU značajno osnaži svoju politiku uticaja na države tj. njihove vlasti u smislu suštinske demokratske transformacije. Svima je jasno da svjedočimo simuliranju a ne sprovođenju reformi, da nema okupljanja progresivnih snaga niti inkluzivnog pristupa koji je posebno neophodan u uslovima ovakvih kriza, već imamo primjetnu tendenciju da se kriza iskoristi za učvšćivanje vlasti“, rekao je Krivokapić.

Kako je kazao, oolitika EU uslovljavanja i jačeg političkog upravljanja procesom proširenja, kao ključne novine
nove metodologije na Zapadni Balkan, su dobra osnova za snažnije prisustvo EU i efektivniji uticaj na demokratske procese u državama regiona koji, svima je jasno, godinama stagniraju ili nazaduju.

Krivokapić je naveo da ima ohrabrujućih signala da može doći do promjene ritma u procesu pregovaranja, na način da će taj proces biti više politički a manje birokratski usmjeravan, uz precizne mehanizme afirmisanja pravih i sankcionisanja simuliranih reformi.

“Na taj način bi se suzio prostor za izgovore i opravdanja ovdašnjih vlasti zbog toga što nema rezultata i napretka na evropskom putu. Od stepena te vrste političko-demokratskog uticaja na zemlje regiona zavisiće i ugled Evropske unije u našim državama“, zaključio je Krivokapić.

4 Comments
 1. Kafanski filozorf komentariše

  Koje gluposti covek prica!.
  Dajte mu kokaina, vidite da je u delirijumu!.
  EU je u vreme krize pokazala svoje pravo lice!.
  Svako protiv svakog!.
  Kao da je prezaduzen i propao Montenegro njima potreban!.

  10
  1
 2. Bajo komentariše

  Е баш такви требају тој унији. Ко ти брани ? Ајде. Баш си им ти потребан говедо једно . Несоју..

  9
  1
 3. Q komentariše

  Kako to da se danas fasisti nazivaju socijalistima?Ovo je sve otislo u tri p.m.

  3
  1
 4. Komsija komentariše

  Ko te poznavao mon Ranja,ni pakao mu nece tesko panut…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.