Kriminalna grupa oštetila državu: Carinici dobili 50.000 za lažne papire

1

Carinik Gojko Leković isplatio je kolegama Ivanu Nikoviću i Milošu Šoškiću po 22.500 evra za sačinjavanje fiktivne dokumentacije na osnovu koje su kamioni sa cigaretama izlazili z slobodne carinske zone bez plaćenih dažbina, navodi se u rješenju Apelacionog suda o produženju pritvora jedanaest članova kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta.

Prema optužnici koja još nije potvrđena, Gojko Leković je zajedno sa Petrom Milutinovićem označen kao vođa kriminalne organizacije koja je u poslu šverca 40.000 paketa cigareta državni budžet oštetila za više od 44 miliona evra.

Na spisku od 23 optuženih nalazi se i sedam službenika Uprave carina.

Prema priznanju carinika Šoškića, on i Niković su sa Lekovićem, koji slovi za jednog od vođa kriminalne grupe, imali dogovor da za 2.500 evra sačinjavaju fiktivnu carinsku dokumentaciju o prenosu prava vlasništva na cigaretama u slobodnoj carinskoj zoni iako su znali da će te cigarete biti krijumčarene prema carinskom području Crne Gore . U sačinjavanju fiktivne dokumentacije učestvovao je i carinik Đorđije Đurašković, za kojeg specijalni tužilac u istrazi nije mogao utvrditi koliko je novca na ime poklona uzeo za svoje nezakonite usluge od Gojka Lekovića.

– M. Š. navodi da je on od L. G. ukupno dobio 22.500 evra za predmetne radnje, a kako je okrivljeni N. I. sa njim radio u istoj smjeni i na istim poslovima, isti iznos novca je upravo i okrivljeni N. I. dobio od L. G. Š. M. navodi da je novac predat njemu a on ga je predao N. I. – kazao je Šoškić u istrazi. U iskazu koji je dao pred tužiocima, Šoškić navodi da je Gojko Leković u početku preko njega isplaćivao Nikovića za sačinjavanje fiktivne dokumentacije. Kasnije je posumnjao da je Leković stupio u direktan kontakt sa Nikovićem koji je, kako pretpostavlja, za njega odrađivao i druge poslove.

Iskaz Šoškića je, kako se navodi u rješenju Apelacionog suda o produženju pritvora, potvrđen i materijalnim dokazima.

Finansijska dokumentacija pokazala je da je Niković zajedno sa Šoškićem potpisao zapisnike o pregledu i kontroli transporta cigareta iz skladišta prodavca u skladište broj 25 u carinskoj zoni Luke Bar, a koje je navodno preduzeće Konrad koristilo kao svoje i koje je navodno iznajmljeno od preduzeća “Port of Adrija“.

Međutim, iz dokumentacije koja je prikupljena od preduzeća “Port of Adrija“ utvrđeno je da preduzeće Konrad nikada nije bilo korisnik ni zakupac skladišta br. 25, da u tom magacinu nikada nijesu smještane cigarete. Crnogorski državni organi su u avgustu prošle godine u dva navrata podnijeli krivične prijave za učešće u švercu cigareta protiv 28 osoba od kojih su osam službenici Uprave carina.

Zbog optužbi za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebe službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje na optuženičkoj klupi su: Petar Milutinović, Gojko Leković, Dragan Šuster, Radovan Bajković, Stefan Vujačić, Vojin Leković, Ivan Niković, Đorđije Đurašković, Nikola Masoničić, Saša Čelebić, Andrija Matanović, Marko Ševaljević, Dragan Ševaljević, Mileta Mićović, Elvis Nišić, Boško Čelebić, Nebojša Čelebić, Milutin Šoškić, Irena Jovanović, Anđelka Dabanović, Vesna Kovač, Staniša Ivanović i pravno lice Konrad Atlantis ltd iz Delavera koje zastupa ovlašćeno lice Mileta Mićović, srpski državljanin.

(Pobjeda)

1 Comment
  1. maja123 komentariše

    Carinici ,sa srednjom skolom,po dva stana ,luksuz ,provod…Mi sto smo zivit ostavili casno i posteno zavrsili fakulte ,kao idioti radimo ,svi u kredite ….Da ima pametnih to se sve dovodu red za dva dana u drzavi sa 650 000 stanovnika.Kupe stan jedan orevedu na tastu,drugi na tasta,vikendice na strinu ,uzasssssssssss.Nego,mogu kada im je dozvoljeno.Tuzno je kad dijete od 12 godina kaze sto da ucim ,kad najbolje zive nepismeni …….Tuzno je kad se djeca ,ugledaju na takve,tuzno je kad govore kako studenti medicine polazu na bubice,tuzno je kako droga hara niko ne vodi racuna o tome………i jos mnogo toga….

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.