Kremlj: Rusija će razvijati odnose sa Japanom

0

Rusija cijeni odnose sa Japanom i namjerava da ih razvija, a sva teška pitanja biće riješena dijalogom, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

„Cijenimo naše odnose sa Japanom, predsjednik je više puta govorio o tome. Razvijaćemo ih i tokom dijaloga rešavati sva najteža pitanja naših bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov novinarima.

On je primijetio da su rusko-japanski kontakti bogati i izrazio nadu da će se ova dinamika „nastaviti nakon što se svi vratimo u normalan život posle kovida“.

Na pitanje novinara da prokomentariše izvještaje nekih japanskih medija da bi Kurilska ostrva navodno mogla da pređu u ruke Japanu nakon smjene vlasti u Rusiji, Peskov je posavjetovao da ne čitaju takve medije.

„Ne čitajte te medije. U svim zemljama, uključujući Japan, ima mnogo ekstremista, mnogo pristalica takvih ultrastavova i veoma mnogo onih koji pokušavaju da tim ultrastavovima zamijene konstruktivan pristup perspektivama za razvoj bilateralnih odnosa“, objasnio je Peskov.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u sjenci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.

SSSR i Japan su 1956. godine potpisali Zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo dio rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Kasniji pregovori nisu dali rezultate i mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

U novembru 2018. godine u Singapuru je održan sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i japanskog premijera Šinza Abea. Strane su se dogovorile da ubrzaju pregovarački proces o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine. To je ozbiljan ustupak Japana, jer je do sada njegov zvaničan stav bio — da se mu prvo vrate četiri ostrva Kunašir, Iturup, Šikotan, Habomaj, pa da se tek nakon toga zaključi mirovni sporazum.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.