Kremlj: Prerano govoriti o vremenu i mjestu sastanka Putina i Bajdena

0

Kremlj smatra da je prerano govoriti o konkretnom datumu i mjestu održavanja mogućeg sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsjednika Džozefa Bajdena, budući da je riječ o novom predlogu američke strane koji će se proučavati.

Na pitanje da li Kremlj zna gdje i kada bi mogao da se održi sastanak Putina i Bajdena portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov da je „još uvek preuranjeno da se govori o ovom sastanku u smislu konkretnih detalja. Ovo je novi predlog i on će se proučavati, izvršiće se analiza“.

Peskov je podsjetio da su se lideri u telefonskom razgovoru složili da će se tema pripreme takvog sastanka razmatrati preko diplomatskih kanala. On je dodao da posle toga može da se razgovara o nečem konkretnijem.

Govoreći o pitanjima koja bi mogla da budu tema na takvom samitu, Peskov je istakao da su to bilateralni odnosi.

„Bilateralni odnosi su važni u onim aspektima koji su od zajedničkog interesa i za čije razmatranje su strane zainteresovane“, precizirao je on.

Istovremeno, portparol Kremlja je primijetio da strane za sada ne planiraju spisak tema za diskusiju, jer se još ne vrše nikakve pripreme za ovaj sastanak.

„Stoga je još uvijek preuranjeno postavljati ovakva pitanja“, ponovio je Peskov.

Izvinjenje od Bajdena

U Kremlju nisu komentarisali pitanje da li će ruska strana zahtijevati izvinjenje zbog izjave Džozefa Bajdena tokom pripreme sastanka predsjednika dveju zemalja.

„Neću komentarisati ovo pitanje“, rekao je Peskov.

Putin i Bajden su u utorak održali drugi telefonski razgovor od inauguracije američkog predsjednika. Kako je saopštio Kremlj, predsjednici su detaljno razgovarali o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja. Bijela kuća je navela da je Bajden predložio Putinu da u narednim mjesecima održe lični sastanak „u trećoj zemlji“.

Podsjetimo, američki predsjednik Džozef Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cijenu“ u vezi sa pokušajima miješanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bijele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na tu izjavu, američkom lideru poželio dobro zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.