Kremlj: Nećemo tolerisati ponašanje Češke, Bugarske i Baltika

0

Rusija ne namjerava da toleriše ponašanje Češke, Bugarske i baltičkih zemalja, ali želi da bude u dobrim odnosima sa svim državama, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nećemo tolerisati to što sada rade u Češkoj, ni kako im se pridružuju Bugari i baltičke zemlje i drugi u okviru takozvane solidarnosti. Već ne tolerišemo i jasno to pokazujemo. I, kao što je rekao ruski lider Vladimir Putin, tako će biti na dalje“, rekao je Peskov za „Prvi kanal“.

Kako je rekao, želja Rusije da bude u dobrim odnosima je glavna.

„Iz nekog razloga i Vašington, i Brisel, i druge evropske prestonice uporno odbijaju da čuju taj prvi dio i glavnu Putinovu poruku“, dodao je on.

Podsjetimo, odnosi Moskve i Praga su u ozbiljnoj krizi — strane su protjerale desetine diplomata nakon što su češke vlasti optužile Rusiju za umiješanost u eksplozije u skladištu municije u selu Vrbjetice na istoku Češke 2014. godine.

S tim u vezi, baltičke zemlje su ranije proglasile nekoliko ruskih diplomata za persone non grata u znak solidarnosti sa Češkom.

Slične mjere preduzele su i Sjedinjene Američke Države, Bugarska, Ukrajina, Slovačka, Poljska i Rumunija. Rusija reaguje recipročno.

Poljuljani su i odnosi Rusije i Bugarske. U srijedu je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a da su trojica optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

Komentarišući optužbe Bugarske, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zvanična Sofija na taj način može da dođe sve do optužbi za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda i da je takvim optužbama Sofija odlučila da nadmaši Čehe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.