Krapović: Rezolucija o genocidu u Jasenovcu nije usmjerena protiv Hrvata, Crna Gora se principijelno odredila prema zločinima

0

Ministar odbrane Dragan Krapović kazao je da ne vidi da je otkazivanje posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela Crnoj Gori povezano sa usvajanjem Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen.

Krapović je, na zajedničkoj pres konferenciji u Podgorici sa slovenačkim kolegom Marjanom Šarecom, na pitanje novinara kako gleda na rezoluciju o i otkazivanje posjete Mišela, odgovorio da je bilo pozitivnih i negativnih pogleda.

On je istakao dobijanje IBAR-a, da je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu sve prošlo kako treba…

„Što se tiče Rezolucije o Jasenovcu, sve je prošlo po volji parlamenta“, kazao je ministar odbrane i dodao da ne vidi da je Mišelovo otkazivanje povezano sa tim „iako postoje špekulacije u medijima“.

On je dodao da je njegov politički subjekt uvijek bio dosljedan, te da ne smatra rezoluciju antidržavnim aktom, kao i da odnos savremene Hrvatske prema Jasenovcu smatra adekvatnim.

„Vjerujem da ćemo, ako dođe do nekog zastoja, mi i naši partneri to vrlo brzo prevazići“, kazao je Krapović i dodao da nema informacije o razlozima Mišelovog otkazivanja posjete.

Regionalna saradnja će doprinijeti ispunjenju zajedničkih ciljeva

Krapović je, u vezi organizovane ceremonije prijema bespilotnih letjelica koje su donacija Slovenije Crnoj Gori, rekao da je sa Šarecom razgovarao o pokretanju zajedničkih projekata.

„Razumijenili smo mišljenja o globalnim pitanjima, prije svega Ukrajini i njenom teritorijalnom integritetu koji je ugrožen agresijom Rusije. Nastavićemo i zajedničko delovanje u Letoniji. Mišljenja smo da je regionalna saradnja veoma bitna i da će ona doprinijeri ispunjenju zajedničkih ciljeva“, poručio je Krapović.

Šarec: Mi smo glas Crne Gore na putu ka EU

Marjan Šarec je rekao da su dogovorili zajednička prava i obaveze u vezi bespilotnih sistema.

„Bespilotnih sistemi su preuzeti od predstavnika oba ministarstva. Takođe su klasifikovani po slovenačkom zakonodavstvu. Ove sisteme ima slovenačka vojska od 2014. godine. Radi se o kvalitetnom proizvodu. Kupovina bespilotnih avio sistema je prvi dogovor Slovenije sa drugom državom po modelu ‘vlada-vladi’ i drago mi je što je to Crna Gora, jer sa njom imamo saradnju“, naveo je on.

Kazao je da je Slovenija „glas“ Crne Gore na putu ka EU, „kao što smo bili na putu ka NATO“.

„Evropske vrijednosti mira, prava i međusobnog poštovanja, kao i pomoći onome koje je potrebno su one koje nas sjedinjuju. Rat u Ukrajini nas je sve otrijeznio i dao nam na znanje da mir nije svima obezbijeđen. Crna Gora i Slovenija izdašno pomažu Ukrajini u očuvanju cjelovitosti. Ubijeđen sam da će se naša saradnja nastaviti tako dobro kao sada i da ćemo, kako na vojnom, tako i na civilnom nivou“, kazao je Šarec.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.