Krapović: Razvoj turizma treba da počiva na principima održivosti i očuvanju turističkih resursa

0

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović kazao je da danas, kada obilježavamo 42 godine od proglašenja Svjetskog dana turizma, imamo priliku da podignemo svijest o njegovom stvarnom i potencijalnom doprinosu u svrhu održivog razvoja, a sve imajući u vidu sa kojim se izazovima turizam susreo u proteklom periodu i na koji način je počeo njegov oporavak.

„Razvoj turizma, prije svega, treba da počiva na principima održivosti i očuvanju turističkih resursa kako bi i budućim generacijama omogućili da žive u zdravoj sredini. Za Crnu Goru turizam predstavlja, ne samo najvažniji sektor privrede, već je i najveći generator prihoda.
Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana u svijetu od koje živi više od stotinu miliona ljudi. Svaki deseti stanovnik svijeta radi u turizmu. U maju 2022. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je posebnu debatu o turizmu, ističući istorijski značaj ovog sektora. Turizam je sada u fokusu vlada i međunarodnih organizacija u svim regionima svijeta“, kazao je on.

Kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Krapović je inicirao održavanje dva sastanka na temu „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“, jedan sa akcentom na južnu, a drugi na sjevernu regiju, što ujedno predstavlja i novu fazu u radu Odbora.

„Održavanje ovih sastanaka je bila prilika da članovi Odbora, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, predstavnici nadležnih državnih institucija, predstavnici lokalnih samouprava i različitih udruženja razgovaraju o svim važnim temama u vezi sa stanjem turizma u Crnoj Gori. Prvi sastanak je održan u Budvi 2. avgusta sa fokusom na realizaciju turističke sezone u južnom regionu Crne Gore. Drugi sastanak održan je 19. septembra u Kolašinu sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje sumirani utisci i formirani zaključci kojim putem je potrebno ići kako bi se odgovornije i pravovremeno pripremile naredne turističke sezone. Jedan od zaključaka sa sastanka bio je i da je neophodno uspostaviti jedinstvenu metodologiju praćenja turista i prihoda. Imali smo situaciju u Budvi, kada je u jeku turističke sezone promijenjena metodologija procjene neobuhvaćenog turističkog prometa, a u jednom momentu naplata boravišne takse bila je za 46% bolja u odnosu na prethodnu godinu, dok je po drugim pokazateljima predstavljen manji broj gostiju“, kazao je Krapović.

On je dodao i da informacije koje je Odbor dobio tokom rada na održanim sastancima u opštinama Budva i Kolašin biće osnov za održavanje kontrolnog saslušanja relevantnih subjekata u ovoj oblasti.

„Za Crnu Goru, zemlju koja je u velikoj mjeri zavisna od turizma, neophodno je postojanje ministarstva koje bi se isključivo bavilo ovom strateški najvažnijom privrednom granom. Nažalost, u Nacrtu zakona o Vladi u okviru 14 resora nije predviđen resor turizma i to je nešto što je nedopustivo i što bi trebalo obavezno promijeniti.”, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.