Kraj eksperimenta: Finska ukinula dodjelu 560 evra nezaposlenima

0

Finska Vlada je odlučila da nakon kraja ove godine neće produžiti pilot projekat opravdanosti uvođenja takozvanog osnovnog dohotka, koji je uključivao dvije hiljade nezaposlenih građana koji su mjesečno primali 560 evra bez obzira nađu li posao ili ne.
-Odlučnost Vlade da nastavi taj projekt polako nestaje. Odbili su dalje finansiranje projekta. Malo sam razočaran zbog toga – kazao je za Bi-Bi-Si tim povodom profesor Oli Kangas, istraživač na Institutu za socijalno osiguranje u Keli, jedan od kreatora tog pilot projekta, ističući kako je tražio da se osigura dodatnih 40 do 70 miliona evra za finansiranje dohotka za grupu zaposlenih građana.
Miska Simanainen, drugi istraživač na tom Institutu je napomenuo kako je reformiranje socijalnog sistema i dalje politička agenda u Finskoj, ali da se raspravlja i o drugim socijalnim modelima.
Jedan od tih modela je i negativni porez koji se, u jednoj formi, zasniva na ideji da se onima s malim platama koji zbog malih primanja ne plaćaju porez, u stvari za onaj deo poreskih olakšica koje ne mogu da iskoriste zbog malih primanja, dobiju “povraćaj novca”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.