Kraj ABA sezone sve izvesniji

4

Hasan Martin na pragu Olimpijakosa, Džejms Mekadu se zahvalio Partizanu, Cedevita raskinula ugovore sa Majkom Cirbesom, Andrijom Stipanovićem i Filipom Krušlinom…

U manje od 24 časa klubovi su rekli svoje – sezona Jadranske lige se izvesno neće završiti na parketu i kraj je blizu. Podsetimo, u ponedeljak će biti tačno mesec dana otkako je iz sedišta Jadranske lige doneta odluka o prestanku svih aktivnosti u pomenutom vremenskom intervalu…

Treba sagledati kompletnu sliku. Tri od pet kandidata za doigravanje (Cedevita Olimpija i Mornar traže četvrto mesto) ostali su ili ostaće bez jednog ili više članova igračkog kadra, što jednostavno dovodi do zaključka da su klubovi digli ruke od ove sezone. Što nedavno reče jedan od potpredsednika regionalnog takmičenja Đorđije Pavićević – “Da nema tog plej-ofa i ulaska u Evroligu, lako bismo svi mi doneli odluku ABA liga bi bila završena pre 20 dana“.

Sve i da se Mekadu nije oprostio od Partizana, a Cedevita u jednom potezu nije rešila ugovore trojice igrača, teško da bi se Jadranska liga nastavila u postojećim okolnostima. Čak i da se ovog trenutka donese odluka o nastavku ABA lige, postoji niz prepreka koji dodatno otežavaju situaciju.

Prvo, kako vratiti takmičarsku formu igračima koji su bez treninga – neki i bez šuta ka košu – već mesec dana? Pandemiji COVID-19 se i dalje ne vidi kraj, uprkos donekle ohrabrujućim vestima iz Španije i Italije, gde je broj preminulih u padu.

Drugo, šta sa američkim košarkašima koji su od svojih klubova dobili odrešene ruke da se vrate kućama? Čak i da se sutra svi vrate nazad s one strane Atlantika, čekao bi ih karantin najverovatnije od 28 dana. Tu, pritom, treba uzeti u obzir da se igrači vraćaju u pet različitih država, od čega su dve članice Evropske unije, uz posebnu napomenu da svaka zemlja ima svoje propise, zakone i pravila ponašanja u vanrednoj situaciji, te da su granice uglavnom zatvorene… Podsetimo, Sjedinjene Američke Države – iz kojih dolazi najveći broj stranaca u ABA ligu – trenutno su najveće žarište virusa korona…

S tim na umu, treba se podsetiti reči Bilija Berona, koji je za portal Nova.rs poručio da “ne može da kaže da li se vraća u Srbiju“.

“Problem je ako se sezona nastavi, a virus korona i dalje bude uticao na ljude. Možda moja država ne dozvoli da se vratim. Postoji mnogo stvari koje trenutno ne mogu da se predvide. Košarka sada nije toliko bitna“, izjavio je Beron.

Na kraju, da li titula šampiona Jadranske lige zaista nešto donosi (čitaj: plasman u Evroligu) osim prestiža? Od čelnika Evrolige postoji obećanje da će košarkaški region imati prednost u dobijanju specijalne pozivnice, ali poznato je iz nekih ranijih slučajeva koliko je jaka reč iz Barselone…

Situacija je previše komplikovana za realizaciju. Mada, sve dok se budemo videli zvaničnu odluku, postoji minimalna šansa da se sezona ipak nastavi i završi do kraja. U kom obliku, teško je reći… Budućnost je nedavno iznela predlog da se odigra plej-of ili Fajnal for i da nema ispadanja iz takmičenja, ali kako odrediti četvrtog učesnika doigravanja, kada su Mornar i Cedevita Olimpija i dalje u igri? Iz Partizana je nekoliko puta stigla jasna poruka da njima treba da se pripiše titula na konto trenutnog plasmana u Jadranskoj ligi, čemu će se Crvena zvezda i Budućnost sigurno snažno usprotiviti, dok je Igokea već podržala ovu ideju.

Zadar je, podsetimo, izneo stav da se sezona poništi, što se poklapa sa stavom kapitena Crvene zvezde Brankom Lazićem, mada sa Malog Kalemegdana nisu dosad izlazili u javnost sa svojim viđenjem cele situacije. Iz Krke i Primorske su u zajedničkom dopisu nedavno poručili da su za to da se sezona “zaključi kako jeste“. Cibona je, opet, na pragu gašenja jer je otpustila sve osim igrača i direktora Domagoja Čavlovića…

Jadranskoj ligi jedino na ruku ide to što je takmičarski kalendar potpuno raščišćen, odnosno da su Olimpijske igre pomerene za narednu godinu. Zbog toga i ima teoretske mogućnosti da se sezona dovrši u junu i julu, Ali, najbolji šuter Crvene zvezde Bili Beron izneo je nedavno mišljenje iz pravog ugla…

“Ako produže sezonu i neko ‘zakači’ virus u julu, onda možda ne može da dobije posao za sledeću sezonu. Veoma je čudno vreme, tako da stvarno ne znam. Na svaka 24 sata se toliko toga događa u svetu… Ne mogu sada da kažem da li se vraćam ili ne, čekam da situacija bude jasna. Tada ću doneti odluku”.

Turbulentan period za čitav svet, a sve se to prelilo na košarku u globalu, zatim i na ABA ligu. U Jadranskoj ligi verovatno će do kraja čekati odluku Evrolige, koja se opet sve više oslanja na to šta će NBA liga presuditi. U sedištu najjačeg košarkaškog takmičenja sveta već se razmišlja o najbezbolnijem modelu za prekid sezone, Evroliga još odoleva, mada će i sama verovatno promeniti kurs ako s se one strane bare zaključi sezona. Sve to bi samo pokrenulo lančanu reakciju, gde bi Jadranska liga bila samo jedna od karika.

Na pola smo aprila, sednica Skupštine Jadranske lige još nije održana, a i dalje je mnogo nerazjašnjenih pitanja – kakva će biti odluka o formatu okončanja sezone? Ko će biti šampion? Da li će ga uopšte biti? Ko ide u Evropu i kakav će raspored biti? Da li će se liga proširiti ili ne? Hoće li biti ispadanja?

4 Comments
 1. Nenad komentariše

  Trebali su to odmah,nije se trebalo cekati ni malo

 2. Milan komentariše

  Neka se ponisti sezona i pocne nova,tako bi bilo najbolje

  1
  1
 3. Marko komentariše

  Dati Partizanu prvo mjesto,zasluzeno su tu dje jesu

 4. Marinko komentariše

  Treba dati Partizanu titulu,ove godine su ubjedljivo najbolji

  3
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.