Ković: Ako nam otmu Kosovo, pitanje je šta će biti sa ostatkom

0

Ulazak u geta, Orahovac, Veliku Hoču, Gračanicu, za mlade je ogromno iskustvo. Nisu isti kada se vrate sa Kosova, a kosovska tema se ukazuje kao pitanje smisla istorije i smisla opstanka srpskog naroda u ovom trenutku. Shvataju da su se susreli sa pitanjem golog opstanka države, jer, ako nam otmu Kosovo i Metohiju, pitanje je šta će bti sa ostatkom.

Ovo za Sputnjik kaže istoričar Miloš Ković, predavač Prizrenske letnje duhovne škole, treće po redu, koja će biti održana i ove godine, iako zbog koronavirusa studenti ne mogu da posete Kosovo i Metohiju.

Mladi iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore sa duhovnicima koji tamo žive razgovaraće preko interneta.

Za učešće na predavanjima čija je glavna tema kosovski zavet prijavilo se 85 studenata, ali će, zbog velikog interesovanja, ovogodišnju onlajn školu moći da prate svi koji su zainteresovani.

Predavači treće Prizrenske duhovne škole, koja je organizovana u okrilju Eparhije raško – prizrenske su i otac Andrej Dečanac, Srđan Ratković, otac Sava Janjić, otac Ilarion Draganački, Feđa i Blaža, članovi benda „Beogradski sindikat“, novinar i publicista Živojin Rakočević, profesorka iz Orahovca Olivera Radić i Arno Gujon.

Ković smatra da su škola i njena tema izuzetno važni u aktuelnom trenutku. Današnji mladi mnogo su otvoreniji od prethodnih generacija, ali su i manje pod uticajem povoljnih ideologija, to je važno, kaže.

„Oni više nemaju onu vrstu iluzija koju smo mi imali. Zbog toga su otvoreniji za ono što nudi i što čuva Srpska pravoslavna crkva, za ono što čuva ta vrsta naše tradicije, a mislim upravo na kosovski zavet. Rekao bih čak da mlađi ljudi bolje razumeju šta je danas potrebno našoj kulturi od generacije svojih očeva, pa i dedova“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.