Mladen Mikijelj

Kovačević čestitao Dan vatrogasaca: Opština radi na unapređenju Službe zaštite i spašavanja

0

U okviru Vaskršnjeg bazara, danas je na Trgu slobode u Nikšiću obilježen Međunarodni dan vatrogasaca.

Predstavljanju opreme prisustvovao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja upoznali su građane sa svojim radom i opremom, a predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ovom prilikom čestitao je vatrogascima ovaj dan.

„Danas smo odlučili da građanima Nikšića predstavimo šta su vaše aktivnosti, kakva je vaša oprema, kakve su vaše mogućnosti. Obično se ljudi u nekoj teškoj muci sa tim stvarima upoznavaju. Evo mi smo riješili, na predlog gospodina Tadića, da vas upoznamo sa tim i onda kada nema takvih okolnosti i kada je sve u redu, da jednostavno budete sigurniji za neki budući period. Mi kao Opština Nikšić se trudimo da poboljšamo na svaki način, prikupljajući iskustva od zemalja koje su naprednije u ovoj oblasti, poboljšamo kvalitet rada naše Službe zaštite i spašavanja, da kupimo svu potrebnu opremu onu koju smo mi u mogućnosti“, istakao je Kovačević.

On je podsjetio da se, u saradnji sa državom, pravi i novi, savremeni Vatrogasni dom na ulazu u grad.

„I dalje će to biti naše opredjeljenje. Tu je sa nama jedan novi član, čovjekov najbolji prijatelj – pas Kan koji je ovih dana posebno popularan i na društvenim mrežama i na televiziji. Trudimo se na svaki način, prikupljajući iskustva od onih zemalja koje su bolje u ovoj oblasti da i mi unaprijedimo rad naše Službe zaštite i spašavanja. Ovu priliku bih iskoristio da i gospodinu Tadiću i Službi zaštite i spašavanja odam priznanje, vrijedjelo je u njih ulagati ove tri godine jer nas iznova uvjeravaju u to da još više sredstava treba da uložimo u ovu službu jer je bezbjednost građana na prvom mjestu, a oni su zaista u stanju da nam je pruže“, naveo je Kovačević.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Slavko Tadić kazao je da danas pred građanima Nikšića stoje obučeni i opremljeni vatrogasci-spasioci za koje može da se kaže da su pravi profesionalci.

„Svojim radom, zalaganjem, svojim akcijama, dokazali su da su nešto u šta vrijedi ulagati, a što je ova opština prepoznala. Lokalna uprava je svojom ogromnim entuzijazmom pomogla da danas možemo da izađemo ovdje i pokažemo našim sugrađanima kakva je naša profesija – jedna od najstesnijih, najodgovornijih, najrizičnijih“, istakao je Tadić.

Pored svih redovnih zadataka, redovnih intervencija, koje su, kako je kazao, više nego profesionalno odradili, naši nikšićki vatrogasci-spasioci su uspjeli svojim nesebičnim zalaganjem da ljestvicu vatrogasca u Crnoj Gori podignu na mnogo veću visinu.

„Po prvi put u Crnoj Gori ovi momci su, bez ikakve nadoknade, uz ogromnu ljubav i profesionalizam, osnovali prvu Vatrogasno-spasilačku školu, iznjedrili prvih obučenih 20 vatrogasaca-spasilaca. Po prvi put u Crnoj Gori nikšićki vatrogasci-spasioci su napravili prvu ronilačku ekipu koja je već danas rezervni sastav Regionalnog centra za podvodno deminiranje. Već sa njima radimo akcije širom čitave naše države“, istakao je Tadić.

Takođe je podsjetio da su nabavili prvog potražnog psa za traganje u ruševinama, a da će u naredno pola godine nabaviti još četiri.

„Napravićemo prvi nacionalni tim za spašavanje u ruševinama na šta smo ponosni“, dodao je Tadić.

Prisutnima se obratio i osnivač Gorske službe zaštite i spašavanja Stevan Vujičić čestitajući vatrogascima ovaj dan, uz podsjećanje u kakvim uslovima se nekada radilo.

„Bili smo svi po dvije-tri organizacije u istim prostorijama. Tada smo imali siromaštvo, ali i čast da zajedno sarađujemo i da budemo u istim prostorijama. Pravili smo neke zajedničke akcije i zajedničke vježbe“, naveo je Vujičić.

Današnji događaj posjetio je i veliki broj građana Nikšića.

(RTNK)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.