Koronafobija: Pandemija donijela novu vrstu fobije

0

Istraživači su identifikovali novu vrstu fobije povezanu sa koronavirusom. Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima i izbjegavanje drugih osoba.

Pojam koronafobija koristi se za opisivanje straha od kovida-19 koji ometa svakodnevni život. Iako se još ne radi o službenoj dijagnozi, definitivno se radi o stanju koje ljudi doživljavaju, piše Metro.

Smatra se da je naziv poremećaja potekao iz studije objavljene u Asian Journal of Psychiatry u decembru 2020.

Istraživači su identifikovali tri komponente ove specifične vrste anksioznosti: stalna briga, koja prouzrokuje simptome poput lupanja srca, promjene apetita i vrtoglavice, zaokupljenost brigama i strahovima kao i izbjegavanje drugih osoba, a sve je to direktno povezano sa dobijanjem ili širenjem koronavirusa.

Osobe sa koronafobijom mogu da izbjegavaju odlazak na javna mjesta, dodirivanje površina ili ulazak u zatvorene prostore sa drugim ljudima, čak i ako se smatra da je rizik mali.

Takođe će vjerovatno pokazati pretjerano ponavljanje ponašanja poput pranja ruku ili čišćenja, gdje se to radi opsesivno, prenosi N1.

Istraživači objašnjavaju da koronafobija “može da narušiti ukupan kvalitet svakodnevnog funkcioniranja pojedinca”. Drugim riječima, može preuzeti čovjekov svakodnevni život.

Prema istraživanju iz februara 2021, jedna osoba sa koronafobijom tri puta dnevno je čistila masku za lice metanolom – zbog čega je teško oboljela od udisanja opasnih isparenja.

Dobra vijest je da se, poput ostalih anksioznih poremećaja, i koronafobija može liječiti. To se može postići putem kognitivno bihevioralne terapije (KBT), a tako se rješavaju slične fobije povezane sa čistoćom i bakterijama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.