Korona virus stigao u Finsku, u Kini preminulo 170

0

U Finskoj je zabilježen prvi slučaj novog tipa koronavirusa (2019-nCoV), u Francuskoj je registrovan peti pacijent, a u Kini je virus do sada odnio 170 života.

Finski zvaničnici su saopštili da je koronavirus zabilježen kod 32-godišnje Kineskinje koja je prije pet dana napustila Vuhan, epicentar epidemije, i doputovala u Finsku. Žena je smještena u bolnicu u gradu Rovaniemi.

Francuska ministarka zdravlja Anjez Buzin kazala je da je u toj zemlji zabilježen peti zaraženi i precizirala da je u pitanju ćerka 80-godišnjeg muškarca koji je ranije hospitalizovan zbog zaraze.

“Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva na posmatranju”, istakla je Buzin na konferenciji za medije.

Prvi simptomi virusa su povišena temperatura, grlobolja, kašalj, otežano disanje i dijareja. U naprednom stadiju virus može da izazove upalu pluća i otkazivanje bubrega, a na kraju i smrt.

Kineske vlasti saopštile su u četvrtak da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa do kraja dana u srijedu porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za preko 1.700 zabilježenih slučajeva.

Do kraja dana u srijedu potvrđeno je ukupno 7.736 slučajeva zaraze koronavirusom, uz još 12.167 na koje se sumnja, saopštile su vlasti. Od toga, 1.239 ljudi nalazi se u kritičnom stanju.

Od 170 dosadašnjih smrtnih slučajeva, 162 su zabilježena u epicentru epidemije, u provinciji Hubei.

Novi virus pojavio se u kineskom gradu Vuhanu, a poslije Pekinga i Šangaja proširio se na Australiju, Vijetnam, Kambodžu, Kanadu, Maleziju, Nepal, Južnu Koreju, Singapur, SAD, Tajland, Francusku, Njemačku, Šri Lanku i Japan.

Tokom noći kompanijama koje su otkazale neke ili sve letove za Kinu pridružili su se i Lufthanza, KLM, Finer, Amerikan erlajns i IndiGo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.