Kordić: Skreće se pažnja sa DPS inžinjeringa, nigdje drugo nisam glasala sem u Herceg Novom

6

Funkcionerka Demokratskog fronta Simonida Kordić kazala je da od 2002. nigdje drugo nije glasala osim u Herceg Novom i da će tražiti ispravku ukoliko se “greškom” nalazi u bilo kojem registru prebivališta mimo crnogorskog.

Ona je dodala da je uređivanje biračkih spiskova važno pitanje za valjano sprovođenje izbora i da će to Vlada valjano procesuirati.

“Ja sam do 2002. živjela i bila stalno nastanjena u Beogradu, od 2002. živim isključivo u Crnoj Gori, tu radim, tu su mi djeca išla u školu i od tada nikad i nigdje drugo osim ovdje nisam glasala. Tako da je moje prebivalište neupitno. Ukoliko se nekom greškom, koja je po automatizmu morala biti ispravljena, vodim bilo gdje osim u Crnoj Gori, svakako ću tražiti da se to ispravi”, kazala je Kordić.

Ona je time odgovorila na objavu CeMI-ja da se u biračkom spisku u Herceg Novom nalazi 2.691 glasača sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine.

Kordićeva je istakla da se ne može oteti “utisku da se ovim pokušava skrenuti pažnja sa problema izbornog inžinjeringa DPS-a zloupotrebom biračkog prava onih koji decenijama ne žive u Crnoj Gori, rade u drugim zemljma, tamo školuju djecu i ni na koji način svoj život ne vezuju za Crnu Goru gdje samo formalno imaju registrovano prebivalište”.

Iz Ministartstva unutrašnjih poslova su saopštili da uvrđivanje toga da li neko ima dvojno državljanstvo, pogotovo ukoliko ga ne posjeduje na zakonom zasnovan način, nije lak zadatak.

Iz MUP-a su dodali da bi u cilju utvrđivanja pravno relevantnih činjenica od velike pomoći bilo postojanje međudržavnih sporazuma o razmjeni podataka čija bi primjena bila efikasna.

“Na osnovu određenih indicija i saznanja, MUP može da pokrene postupak po službenoj dužnosti, u kojem bi se pored traženja informacija od drugih država službenim putem i lice u pitanju izjasnilo na ove okolnosti. Ako bi neko priznao da ima dvojno državljanstvo ili se na drugi način utvrdi ta činjenica, on ga ne bi izgubio po automatizmu. Ima rok od tri mjeseca da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za otpust iz državljanstva druge države, a rok od godinu da dostavi dokaz o otpustu. Nakon toga, ako je neko dobio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, on zadržava crnogorsko državljanstvo. U suprotnom se ono gubi”, navodi se u saopštenju MUP-a.

CeMi je do podataka došao tako što je poredio podatke u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore, jer iz MUP-a im nijesu poslali birački spisak Herceg Novog kako on nije još zaključen.

Projekt koordinator CeMI-ja Vladimir Simonović rekao je agenciji MINA da je biračko pravo u Herceg Novom na parlamentarnim izborima imalo 25.507 birača, dok prema trenutno dostupnim podacima taj broj iznosi 25.502.

6 Comments
 1. Stremljenje komentariše

  Seri po Republici Srpskoj odakle si se dovukla, otpatku. Ovdje si dosla da solis pamet.

  2
  5
 2. Cvika komentariše

  Provjerice se sve, opusti se…

  2
  2
 3. Q komentariše

  Cemi je mislio na ove patrijote iz Luxemburga koji su 1977.g. pobjeglu iz Crne gore od rata kako oni kazu a sad imaju vikendice po primorju.Najgore sto ce se ovo osjetiti najvise na glasovima za DPS kojih ce biti 2.500 manje nego inace.Bolje da su sutali jer i onako u HN nikom nije jasno ko to glasa za DPS .

  1
  1
  1. Stremljenje komentariše

   Ko ce da glasa kad su izbjeglicama dali 7000 pasosa, lijepo su crnogorcima vratili. Cetnici ogoljeni sa Ostrva cvijeca.

 4. alf komentariše

  Koliko su Vijesti transparentne da covjek mora dati komentar u Borbi jer tamo se samo objavljuju komitski komentari i botova ludog profesora.Kazu Demokrate da ih mnogi mrze jer su nasli formulu za pobjedu. Grese ,ja ih mrzim zbog formule koja se zasniva na lazi.2017.g. nije bilo grlatijeg pobornika referenduma o ne ulasku u NATO od “postenog”Becica i dobro mu je to islo. I onda odma trkom u SAD ambasad da se pohvali da mu je prevara uspjela pa navece na Cetinje sa Mirasem Dedeice da proslavi ! Eto zbog lazi vas mrze a ne zbog vase kvalitete ,nece vas ni Vijesti sakriti ovaj put od istine.

 5. Radnik komentariše

  Krivokapic i Becic i u Herceg Novom u koaliciji .sad mi je jasna politika i naziv Becicev ni lijevo ni desno ni pravo ni tamo ni ovamo mi smo sve sqmo daj glas ovo je sou . Jedino do sad sto saznasmo da priznaju Kosovo i podrzavaju

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.