Koprivica: Crna Gora ima dovoljno kapaciteta i spremnosti da se suoči sa nadolazećim izazovima i sprovede princip nulte tolerancije korupcije

0

Istinski pomaci na pomenutom putu tek predstoje, ali Crna Gora ima dovoljno kapaciteta i spremnosti da se suoči sa nadolazećim izazovima i sprovede princip nulte tolerancije korupcije, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica na 21. Međunarodnoj antikorupcijskoj konferenciji (IACC) koja se održava u Viljnusu.

Tokom svog izlaganja, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Koprivica je istakao da je borba protiv korupcije proces koji traje i koji se ne zaustavlja samim uspostavljanjem adekvatnih zakona ili institucija.

„Crna Gora ulaže kontinuirane napore na daljem jačanju efikasnosti, koordinacije i kapaciteta antikorupcijskih tijela, podizanju integriteta nosilaca javnih funkcija i organa vlasti, te obezbjeđivanju pune zaštite i sigurnog prostora za sve one koji prijavljuju postojanje korupcije”, naglasio je Koprivica.

Navodi se da na tom putu ojačana je međunarodna policijska i pravosudna saradnja, posebno sa EUROPOLOM i EUROJUSTOM.

U saopštenju za medije navodi se da Vlada je preduzela konkretne korake na ispunjavanju GRECO preporuka iz V kruga evaluacije, ispunjene su najznačajnije, a u pripremi je Zakon o Vladi, uređenje provjere integriteta najviših Vladinih javnih funkcionera, kao i provjera savjetnika predsjednika Vlade, potpredsjednika, kao i šefova kabineta Vlade.

Na ovaj način, pojašnjavaju, Crna Gora će ispuniti i obaveze iz pregovaračkog poglavlja 23.

“Veliki pomak na polju unapređenja zakonodavnog okvira u oblasti antikorupcije predstavlja uspješna evaluacija Crne Gore od strane MANIVALA, krajem 2023. godine, čime je unaprijeđeno trenutno stanje kada je riječ o stvarnim vlasnicima, kao i nadzornim mehanizmima za sprječavanje pranja novca, a koji su u tijesnoj vezi sa borbom protiv korupcije”, dodaju iz Kabineta.

Takođe, iz Kabineta navode da za ispunjenje obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU, dobijanja pozitivnog IBAR, ali i zbog reformskih koraka na unutrašnjem planu, od velikog je značaja usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije sa Akcionim planom, koja, pojašnjavaju, definiše pravce reforme zakonodavnog i ukupnog normativnog okvira, ali i opsežne mjere u primjeni modernih informacionih tehnologija u prevenciji korupcije i jačanju kapaciteta antikorupcijskih tijela.

„Istinski pomaci na pomenutom putu tek predstoje, ali Crna Gora ima dovoljno kapaciteta i spremnosti da se suoči sa nadolazećim izazovima i sprovede princip nulte tolerancije korupcije.” – zaključio je Koprivica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.