Kopije komita u Crnoj Gori sanjaju Hrvatsko proljeće, a cilj je isti : Ukloniti sve srpsko

5

Nove crnogorske komite, koje nemaju dodirnih tačaka sa onim iz 1918. koje su se izjašnjavale kao Srbi, posle poruka mržnje uz koje su danima blokirali puteve, počele su da prizivaju i Crnogorsko proljeće. Za istoričare, to je jasna aluzija na Hrvatsko proljeće iz 1971. i masovni pokret koji je pokušao da eliminiše sve što je imalo srpski predznak.

Gubitnici na avgustovskim parlamentranim izborima u Crnoj Gori koji sebe smatraju borcima za crnogorsku stvar, a nazivaju se komitama, danima su blokirale puteve i izvodile narod na ulice, tražeći smjenu vlade Zdravka Krivokapića.

Patriotsko-komitski savez Nikšića prijetio je vladi da će nastaviti proteste i blokadu puteva ako premijer ne odbaci Odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva koja bi, po ocjeni Montenegrina, omogućila da 62000 ljudi, uglavnom Srba, dobije crnogorsko državljanstvo. Po njima, odluka o tome trebalo bi da bude donijeta uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Uobičajena „komitska“ scenografija, uz crvene crnogorske zastave, ali i komitske i zastave NATO, pjevanje „patriotskih pjesama“, na protestu u Podgorici je bila obogaćena i pjesmom ozloglašenog Marka Perkovića Tompsona, poznatog po ustaškim stavovima, zbog čega su mu nastupi zabranjeni u najvećem dijelu Evrope.

Ukloniti sve što je srpsko

Na protestu ispred Vlade Crne Gore na repertoaru je bila i takoreći Tompsonova himna „Bojna Čavoglave“ koja poručuje da će ustaška ruka Srbe stići i u Srbiji. Ali ni to više nije neka novost, kao ni pojavljivanje ustaške ikonografije na skupovima onih koji bi da pridjev srpski ako je ikako moguće protjeraju iz Crne Gore.

Osnovana je čak i grupa građana pod nazivom “Crnogorsko proljeće” koja je okupila pristalice u nekoliko gradova, što izaziva zapitanost kopiraju li oni brojne pokrete i ideološke pravce iz istorije – od 1918. na ovamo.

Da li je, na primjer, riječ samo o slučajnom podudaranju termina Crnogorsko proljeće sa Hrvatskim proljećem?

Maspok, odnosno Hervatsko proljeće je 1971. godine  uz podršku velikog dijela tadašnjeg političkog vrha Hrvatske, ali i ustaške emigracije na Zapadu, bio masovni nacionalistički i secesionistički pokret koji je zahtijevao isključenje upotrebe srpskog jezika u Hrvatskoj i njeno deklarisanje kao nacionalne države Hrvata. U odgovoru na to pitanje terminološkog podudaranja, akademik Vasilije Krestić je nedvosmileno jasan.

„Nema slučajnosti kada je riječ o toj crnogorskoj proustaškoj ili da ne kažemo proustaško-hrvatskoj politici. To ima duboke korijene. Tu su Savić Marković Štedimlija i Sekula Drljević postavili temelje te i takve prohrvatske, a u poslednje vrijeme i proustaške politike. Prema tome, to je izjednačavanje, jedno kopiranje sa jasnim antisrpskim ciljem da se Crna Gora približi tim Zelenašima koji su antisrpski opredijeljeni“, kaže Krestić za Sputnjik.

Drljević koji je svojevremeno bio ministar pravde i ministar finansija u Kraljevini Crnoj Gori, tokom Drugog svetskog rata je posle saradnje sa italijanskim okupacionim vlastima u Crnoj Gori, postao i saradnik ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Dobivši podršku ustaškog poglavnika Ante Pavelića, u Zagrebu je sredinom 1944. godine formirao Crnogorsko državno vijeće.

Istoričar Miloš Ković, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu ističe da oni koji sebe danas zovu komitama u Crnoj Gori nemaju veze sa istorijskim komitama iz vremena Prvog svetskog rata, kao što oni koji danas zovu sebe nacionalnim Crnogorcima nemaju gotovo nikakve veze sa istorijskom Crnom Gorom.

Ništa zajedničko sa komitama iz Prvog svetskog rata

„Njihova baština i njihovo nasleđe i njihov početak je u 1941. godini. Njihovi ideolozi nisu Sveti Petar Cetinski ni Njegoš, pa ni kralj Nikola Petrović, nego Sekula Drljević i Štedimlija. U tome je ta karika koja ih vezuje sa ustaškim pokretom u Hrvatskoj i sa obnovom ustaških ideja u današnjoj Hrvatskoj“, takođe smatra Ković.

To je, kako kaže, pravac u kome oni koji se danas izjašnjavaju na taj način evoluiraju već dugo i on je potvrđen 1945. od strane Titove vlasti. Zato smatra da ne treba da čudi sada ta sintagma Crnogorsko proljeće koja je još jedna potvrda da ti ljudi evoluiraju, odnosno devoluiraju u pravcu čistog ustašluka.

„I to potvtrđuje pjevanje Tomsonovih pesama i ostala ikonografija koja pripada ustaškom pokretu. Ne bi trebalo da imamo bilo kakve iluzije kada su u pitanju oni koji sebe danas zovu komitama“, kaže Ković za Sputnjik.

On podsjeća da su te samozvane komite u direktnom sukobu sa osnovnim istorijskim činjenicama iz 1918. godine o tome šta je bila Podgorička skupština. A bila je, kako ističe, najdemokratskija skupština u istoriji Crne Gore koja je označila ostvarenje viševekovnog ideala Srba iz Crne Gore koji se sabirao u dvije riječi– oslobođenje i ujedinjenje srpskog naroda. Sve što je današnje domišljanje i izmišljanje o 1918. godini nije utemeljeno u nečemu što su istorijske činjenice, tvrdi naš sagovornik.
Komite su bili Srbi

„Komite, pokret otpora protiv austro-ugarske vlasti iz Prvog svetskog rata nastao je pošto je kralj Nikola potpisao kapitulaciju i otišao u emigraciju i nećete naći nijednog komitu iz Prvog svetskog rata koji se nije izjašnjavao kao Srbin. I komite su zajedno sa srpskom i francuskom vojskom oslobađale Crnu Goru 1918. Ne zaboravimo da je primorje, osim obale od Bara do Ulcinja, Crnoj Gori upravo pripojila ta takozvana omrznuta, okupatorska srpska vojska 1918. godine“, podsjeća ovaj istoričar.

On, međutim, ukazuje na spoljni faktor, primarno italijanski, jer je preko Italije dolazio taj uticaj koji će pokrenuti takozvanu Božićnu pobunu i sve što će kasnije doći, zaključno sa Drugim svetskim ratom.

Razlog za neuspješnu pobunu Zelenaša na Božić 1919. godine, upravo je bio ishod Podgoričke skupštine, prema kome se Kraljevina Crna Gora bezuslovno ujedinjuje sa Kraljevinom Srbijom koja bi odmah nakon toga pristupila formiranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.

Bjelaši koji su se zalagali za bezuslovno ujedinjenje, brojčano su nadmašili Zelenaše, koji su bili pristalice očuvanja crnogorske državnosti i konfederalnog ujedinjenja.

Komite sa italijanskom podrškom

To što su se i kasnije neki odmetnuli u planine i hajdukovali i pljačkali o čemu u arhivama ima dosta dokumenata, kao i jasnih podataka o podršci koju su dobijali iz Italije, razlog je da su sebe nazivali komitama.

Kasnije, sa pojavom fašističke Italije 1922. oni se ulivaju u taj pokret, kaže Ković.

I Krestić ukazuje na to da ih je podržavala i plaćala Italija koja je imala jasne tendencije.

„Italijanska kraljica koja je bila ćerka crnogorskog kralja Nikole, htjela je da pomogne Petrovićima da se vrate na crnogorski presto. To je intervencija države sa strane koja diže ustanak iz čisto državnih interesa Italije. Ta tendencija se javlja još od Prvog svetskog rata, kada kralj Nikola sa porodicom bježi i napušta Crnu Goru koja kapitulira, i zajedno sa sinom moli Boga da pobijede Centralne sile samo zato da bi se vratio na crnogorski presto“, kaže ovaj akademik.
Veza sa ustaštvom nije slučajnost

Ako postoji zajednička nit između tih komita koje je podržavala Italija i ovih današnjih, to je ta antisrpska akcija iz onog vremena i ovog sadašnjeg. U ono vreme zelenaška, a sada zaista je možemo nazvati i proustaška, direktan je Krestić.

A Ković zaključuje:

„Dakle, nije slučajno ojačana ta veza sa ustaškom ideologijom i sa NDH i ne svjedočimo slučajno danas povampirenju ustaških i nacifašističkih ideja. Ono što vidimo danas u Crnoj Gori to je dio tog procesa. Ono što je posebno zanimljivo to je kako je titoistička ideologija utirala put u to što imamo danas, u današnju NATO, proustašku i profašističku ideologiju koju vidimo u Crnoj Gori“.

 

5 Comments
 1. alf komentariše

  Samo popisivati i naplacivati novcane kazne je lijek za montenegrinski nacizam.Budzet se puni komit se truni,ojhaa!

  2
  1
 2. Borko komentariše

  Opasno je igrati se sa ovakvim stvarima. Milo to odlično zna pa sada iz očaja igra opet na kartu nacionalizma.

 3. Hristina komentariše

  Novo, moderno ustaštvo kome se mora stati na put!

 4. Kasandra komentariše

  Milo više ne zna što mu je činiti pa opet nisko pada i udara tamo đe ne bi trebalo. Ovo se mora prekinuti!

 5. Maja komentariše

  Džaba im sve kad nije narod glup. Pa neće ih valjda netko podržati jednu anarhijsku grupicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.