Konjufca: Srbija ima ‘teritorijalne pretenzije’ prema sopstvenoj teritoriji

0

Samo nekoliko dana nakon što se njegov šef Aljbin Kurti požalio Si-En-Enu kako je Srbija agresivna, te da je politički rečeno, slična Rusiji koja „ne priznaje defakto i dejure susede, već želi ekspanziju“, i predsednik skupštine tzv. Kosova Gljauk Konjufca zavapio je kako Srbija ima „teritorijalne pretenzije“ prema sopstvenoj teritoriji.

Konjufca, koji je ranije izjavio da kosovske „institucije“ imaju „tačnu informaciju“ da grupa, koja je „izvela napad na Banjsku vježba u Srbiji za izvođenje akcija na Kosovu“ – sada kaže da nije želio da takvim izjavama izaziva paniku.

Njegova izjava o navodnoj obuci terorističkih grupa u Srbiji i riziku da one destabilizuju „Kosovo“ trebalo je samo da obavjesti međunarodnu zajednicu kako bi Srbija bila kažnjena.

„Svi znaju da Srbija ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Nikada nije odustala od tih pretenzija, ali Kosovo, istovremeno, nikada nije bilo spremnije da odgovori na bezbjednosne izazove“, rekao je Konjufca komentarišući odnos Beograda prema sopstvenoj pokrajini, a prenio „Reporteri“.

Građani takozvanog „Kosova“ su, kako kaže, mirni, „vjeruju u državu i naše institucije da se suprotstave Srbiji“.

A Beograd treba, ističe, da bude kažnjen.

„Zato što postoje grupe koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo. One postoje, skrivene su u Srbiji. Unutar Kosova situacija nikada nije bila više pod kontrolom, a grupe koje su destabilizovale Kosovo nikada nisu bile slabije i uništavaju se. Da su iz Srbije, gde nose oružje i imaju skloništa, potvrđuju naše bezbednosne institucije“, ponovno budan sanja Konjfuca, kao garanta svojih reči pominjući ozloglašenog generala Veslija Klarka, koji je „dva dana kasnije rekao isto“.

Na pitanje novinara da komentariše izjave Veslija Klarka, koji je rekao da „Vučić želi da razbije BiH i uzme deo sjevera KiM kako bi stvorio ‘Veliku Srbiju'“ predsjednik Srbije rekao je da je Vesli Klark ostavio „neizbrisiv trag“ na Balkanu u vidu „ubijanja našeg naroda i djece“.

„Moje je samo da kažem da mi nikoga ne diramo i ničije nećemo, ali da Srbija više nikada neće biti ničiji plijen, kao što je bila ’99. godine“, rekao je Vučić.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.