Konjević traži saslušanje Abazovića i Vukšića zbog propusta u sektoru bezbjednosti

2

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu otvoriće sljedeće sedmice, na sjednici 24. februara, priču o navodnim zloupotrebama i propustima u sektoru bezbjednosti, nakon što je poslanik i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević inicirao dva kontrolna saslušanja na ovu temu. I to potpredsjednika Vlade i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića i v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića.

Konjević je 18. februara tražio saslušanje Abazovića zbog, kako je naveo u obrazloženju, potencijalnih bezbjednosnih propusta u vezi njegovih susreta sa izvjesnim Stevanom Simijanovićem, koji se predstavljao kao diplomata.

On je takođe u januaru ove godine tražio hitno saslušanje Vukšića, nakon informacija da je dio dokumentacije u ANB o nezakonitom prisluškivanju tokom mandata prethodne Vlade uništen.

Odbor će 24. februara odlučivati da li da prihvati inicijative, a ako se to desi naknadno će biti zakazane sjednice na tu temu – jer je takva skupštinska procedura.

U inicijativi je Konjević podsjetio da je Vukšić u izjavi “Vijestima” saopštio da je tačno da postoje dokazi da je uništen dio dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju i da je tačno da postoje dokazi da su uništeni spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa Zakonom. “Da ne bi nadležni Odbor i Skupština kršili Ustav i zakon neadekvano reagujući na ovako teške konstatacije, tražim od vas da se u najkraćem roku sazove sjednica Odbora i donese odluka o kontrolnom saslušanju u roku hitno kako ne bi nastupile nenadoknadivo štetne posljedice”, naveo je Konjević u dopisu predsjedniku Odbora Milanu Kneževiću (DF). Kada je u pitanju drugi slučaj, poslanik podsjeća da je Simijanović, kako navodi, po javno dostupnim podacima imao falsifikovan pasoš jedne članice NATO i da ga je privela Uprava policije u Nikšiću.

“Nakon tog događaja javnosti su postale poznate informacije o kontaktima potpredsjednika Abazovića sa pomenutim licem, kao i finansiranje njegovog boravka u Crnoj Gori od njegove političke partije”, piše u inicijativi. Dodaje se da se mogu čuti nezvanične informacije da je Simijanović ostvarivao kontakte i sa drugim funkcionerima GP URA, kao i da je imao kontakte sa jednim brojem vladinih zvaničnika, ali i predstavnicima drugih državnih organa lažno se predstavljajući kao visokopozicionirani diplomatski predstavnik jedne NATO članice.

“Zapanjujuće je neznanje da se takvo lice, lažno se predstavljajući, mimo redovne diplomatske procedure, može u zemlji u kojoj nije akreditovan ostvarivati kontakte sa državnim funkcionerima bez prisustva zvanično akreditovanih predstavnika države čijim se diplomatom predstavljao”, naveo je Konjević u inicijativi upućenoj predsjedniku Odbora.

Dodaje se i da su, kako je javno objavljeno, u društvu Simijanovića bile i osobe bliske srpskim i ruskim obavještajnim jedinicama.

“Podsjećam da se ovi potencijalni bezbjednosni propusti nadovezuju na pokušaj korumpiranja koordinatora bezbjednosnih službi, Abazovića, za koji još uvijek ne znamo odakle dolazi i šta je imalo za cilj. Za svega dva mjeseca imamo nekoliko afera u bezbjednosnom sektoru, koje ukazuju na nestabilnost u ovoj oblasti i nalažu Odboru obavezu provjere rada bezbjednosnih službi”, naveo je Konjević.

GP URA je ranije najavila da će Abazovićev kabinet uputiti dopise civilnim i vojnim bezbjednosnim službama, Upravi policije i Tužilaštvu u vezi slučaja Simijanović. Oni su potvrdili da su ga ugostili prošle godine u Podgorici na, kako su rekli, preporuku zvaničnika jedne zapadnoevropske države. “Sa vizit karti i ostalih legitimacija moglo se zaključiti da se radi o savjetniku u Ambasadi SAD-a pri misiji OEBS-a u Beču. Kao i sa nizom drugih diplomata, obavili smo više razgovora i sa pomenutim Simijanovićem”, naveli su iz URA.

Vukšić najavio dostavljanje informacija Odboru, SDT saslušao 40-ak svjedoka

V.d direktiora ANB Dejan Vukšić rekao je da će o uništavanju dokumentacije koja nije prolazila zvaničnu evidenciju i drugim nezakonitostima obavijestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti. Specijalno državno tužilaštvo već vodi istragu o tome u okviru koje je, kako je rekao GST Milivoje Kantič nedavno, saslušano- 40-ak svjedoka.

“ U… smislu Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u najskorije vrijeme, kao v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost ću o svim preduzetim radnjama i aktivnostima, te prikupljenim informacijama i dokazima obavijestiti nadležno skupštinsko radno tijelo koje vrši parlamentarnu kontrolu rada Agencije, kao i javnost, te nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti, rekao je Vukšić ranije “Vijestima”.

Dritan Abazović je prije dva dana kazao da se tokom istrage prisluškivanja u ANB vrši veliki pritisak na svjedoke. “Upućena je urgencija tužiteljki koja radi na tom predmetu da konačno nešto uradi. Ali, uradila ne uradila, dokaze niko ne može da uništi, a ako baš neće da urade, onda ćemo možda i da aktiviramo ove varijante vezano za krivične prijave”, rekao je Abazović.

On je kazao da agenti iz ANB svjedoče o zloupotrebama, nije došao niko sa strane.

2 Comments
  1. Rodjo komentariše

    A šta ti tražiš baljego jedna. 30 godina si bio u dupe dps a pa nijesi tražio ništa, osim da si u bulju. Pprismrdi slino.

  2. MIKI komentariše

    Ovog bjednika ni ukucani ne slusaju, ja neznam kome se on obraca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.