Konjević: Prilikom donošenja preventivnih mjera trebalo se konsultovati sa Parlamentom

0

Socijaldemokratska partije (SDP) još uvijek neće detaljno komentarisati početne prijedloge i mjere Vlade o ublažavanju negativnih efekata za privredu i građane usljed pandemije koronavirusa, kazao je poslanik SDP u Skupštini Crne Gore Raško Konjević.

“Mi smo uputili poziv predsjedniku Vlade da organizuje konsultacije predstavnika svih parlamentarnih političkih subjekata kako bismo razmijenili mišljenja o socio-ekonomskom i političkom životu u novonastalim okolnostima i da svi pokažemo odgovornost, zajedništvo i pokušamo dogovarati šta je najbolje za naše društvo i građane u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima”, kazao je Konjević.

On je ponovio stav SDP-a da je obaveza svih političkih subjekata da pokažu maksimalan stepen društvene odgovornosti i svoje djelovanje prilagode postojećoj situaciji, na način da svaka društvena aktivnost u zemlji, pa i politička, mora biti u funkciji osnovnog cilja, kako je istakao, zaštite zdravlja naših građana i ublažavanje ekonomskih posljedica.

“Ne možemo, a da ne kažemo da li je bilo primjereno, i u duhu nekih poruka koje su se prethodnih dana čule, da se prije donošenja mjera obavi konsultacija sa Parlamentom. Primjera radi, hrvatski parlament je donio mjere kroz zakonske forme, nakon dugotrajne i ozbiljne rasprave o mjerama koje su mnogo detaljnije i sveobuhvatnije. Stoga, još jednom saljemo poruku da parlament mora da radi u formi koju dozvoljava poštovanje izrečenih zdravstveno sanitarnih mjera, kao što radi hrvatski parlament”, istakao je Konjević.

On očekuje od predsjednika Vlade Duška Markovića da odluči o inicijativi predsjednice SDP-a Draginje Vuksanović-Stanković i upozna parlamentarne političke partije sa trenutnom situacijom, očekivanjima i mjerama, te da uzme u obzir i njihove prijedloge.

“Nama treba odgovor društva kao cjeline, situacija je ozbiljna, a ne političko utrkivanje ma od koga dolazilo. U suprotnom, Vlada će poslati poruku da zaobilazi Skupštinu. Tada njene javne kritike pojedinačnih inicijativa poslanika, upravo iz razloga “duha zajedništva” i zaobilaženja političkih razlika u ovim teškim okolnostima, neće biti doživljene kao iskrene”, naglasio je Konjević.

SDP ne želi na politikanski način svaki dan da izlazi sa prijedlozima, kako je kazao poslanik SDP-a, ali hoće da iz institucija čuje obrazloženje mjera, očekivane efekte, projekcije prihoda budžeta u narednih 90 dana, izazove za turističku privredu, ugostiteljstvo i sve one grane koje su pogođene mjerama Vlade u cilju zaštite zdravlja svih građana.

“Po nama to bi bi jedini odgovoran i politički ozbiljan pristup, a na Vladi je da izabere politički put u narednim danima. U suprotnom, spremni smo na javnu polemiku o ovim mjerama, načinu na koji su donesene, efektima, ali želimo da damo šansu dijalogu i dogovoru. Ponavljamo, nije trenutak za politička nadgornjavanja ali ni za samoreklamerstvo, moramo zajedno pokazati ozbiljnost i državničku odgovornost”, zaključio je Konjević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.