Konjević predložio reformske zakone, vlast odbila da ih uvrsti u dnevni red

0

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević danas je na početku sjednice Skupštine Crne Gore predložio referomske zakone iz oblasti ekonomije i zaštite životnog standarda građana, međutim kao i posljednje dvije godine vladajuća koalicija odbila da ih uvrsti u dnevni red, kako bi se o njima raspravljalo, saopšteno je iz SDP.

U saopštenju se navodi da je u fokusu Konjevićeve pažnje bio predlog zakona kojim bi se poresko opterećenje za poslodavce smanjilo sa sadašnjih 67 odsto na 55 odsto i time stvorili uslovi za povećanje zarada koje stagniraju već skoro osam godina, dok bi se višak sredstava za poslodavce mogao koristiti za investiranje.

Konjević je naveo i primjer poreske reforme Hrvatske koja je u petak donijela četvrti set mjera poreskih rasterećenja.

“Predstavljajući taj poreski krug, njihov premijer je predložio smanjenje poreza na rad, time što su oslobodili poreskih obaveze osobe mlađe od 26, a osobama od 26 do 30 godina je smanjeno poresko opterećenje za 50 odsto. Tu svoju politiku su nazvali demografskom revitalizacijom, ali naše predloge vladajuća većina neće da podrži, iako je iz naše zemlje otišlo skoro 60.000 mladih, obrazovanih i vrijednih ljudi”, navodi se u saopštenju SDP..

Iz te partije su dodali da takođe, nije bilo sluha da se prihvate predlozi zakona kojim bi se povećala minimalna zarada na 250 eura, smanjile stope akciza na gorivo za 20 odsto, ukinuo krizni porez za 37.000 građana i umanjila stopa PDV-a na električnu energiju za iznos koji sada potrošači plaćaju za obnovljive izvore energije (OIE).

“Ovim predlozima bi se poboljšao standard za najveći broj naših sugrađana koji bi imali veća primanja, manje poreze i akcize, dok bi poslodavci imali značajno umanjenje poreskih opterećenja”, naveli su iz SDP.

Iz te partije su kazali da je ključni argument za povećanje minimalne zarade to što se na ovaj način povećavaju primanja svih građana i značajno povećava prosječna plata.

“Zemlje poput Rumunije, Bugarske, Poljske i drugih su na osnovu konstatntnog povećavanja minimalne zarade došle do toga da je danas prosječna plata u Rumuniji 620 eura iako je prije desetak godina bila skoro 2 puta manje od prosječne u našoj zemlji. Nažalost, ni jedan od ovih predloga zakona nije dobio podršku za uvrštavanje u dnevni red Skupštine Crne Gore. SDP će i dalje, u saradnji sa socijalnim partnerima, nastaviti sa insistiranjem na donošenju seta reformskih zakona”, zaključuje se u saopštenju SDP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.