Konjević: Neophodan dogovor o svim izbornim pitanjima

1

Moramo doći do dogovora ili najvišeg mogućeg stepena konsenzusa o svim pitanjima vezanim za izbore. Ako ne bude tako, svi rizikujemo, ocijenio je za Pobjedu Raško Konjević, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije.

“Teško je u ovom trenutku procijeniti koliko će ovo stanje trajati. Imamo slučajeva i u neposrednom okruženju da su se izbori odgađali zbog ukupne situacije. I ovdje su izbori u Tivtu odgođeni zbog objektivnih okolnosti”, kaže Konjević.

Navodi da je sve oko pandemije je došlo neočekivano i dodatno zakomplikovalo i onako veoma složene političke prilike i činjenicu da smo izgubili gotovo pun jedan mandat u potpunom međusobnom nepovjerenju.

“Vremena je malo, imamo objektivnu okolnost čije trajanje ne možemo pouzdano predvidjeti, a pred nama je puno obaveza na izgradnji minimum fer uslova za izbore. Suština je da se mora doći do dogovora ili najvišeg mogućeg stepena konsenzusa o svim pitanjima vezanim za izbore. Ako ne bude tako, svi rizikujemo puno. Vjerujem da za takvo nešto nema razloga i nadam se da će prevladati zrelost i svijest o potrebi dogovoranja”, navodi Konjević.

SDP je nebrojeno puta, kako ističe Konjević, i u složenijim okolnostima, pokazao državničko ponašanje.

“Tako će, što se nas tiče, biti i ovoga puta. Vlast ima najveću odgovornost, ali svoj dio odgovornosti mora ponijeti i opozicija. Nadajmo se i da će nas ova zajednička muka i nevolja sve pomalo opametiti i odvesti na pravi put, a to je put stabilnosti, jačanja demokratije, socioekonomskog razvoja i evropske perspektive”, navodi Konjević.

On ističe i da mnogi evropski parlamenti, uključujući i neke parlamente zemalja regiona, tokom krize nesmetano su radili i usvajali važne odluke za građane i ekonomiju.

“Mnogi parlamenti su raspravljali o epidemiji, usvajali odluke jednoglasno, usvajali zakone kako bi se pomoglo ekonomiji. Hrvatski parlament je usvojio više od 20 zakona, slovenački raspravljao o korona lex specijalisu, zasijedao je i parlament Bosne i Hercegovine. Mogao je i naš parlament u proteklom periodu imati aktivniju ulogu”, zaključio je Konjević.

1 Comment
  1. Lange komentariše

    KONJEVIĆU SRBINE SA SEVERA AKO TI NE ZABODEŠ EKSER U SANDUK KURCOGLAVIĆU I ONOJ LEZBEJKI DRAGINJI niko NEĆE.ODE VAM PARTIJA U KURAC,NAORAVI ZAOKRET

    1
    2
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.