Konačno dobra kameru na Asusovom gejming telefonu: Dolazi ROG 8

0

Godinama su korisnici ROG telefona morali da ignorišu prosječan kvalitet kamere zarad iskustva u igranju mobilnih igara, a ASUS se pravdao da je štedio na kameri da bi skresao troškove. Tako da su ranije kupci morali da biraju između ROG telefona za gejming, ili Zenfone-a za fotografisanje.

Sada kada smo ušli u 2024. godinu, tajvanski tehnološki gigant se konačno predomislio. Najavljen na CES-u 2024ROG Phone 8 i 8 Pro u suštini spajaju najbolje od oba svijeta, u najzad potpuno novom dizajnu, zajedno sa setom značajnih nadogradnji kamera preuzetih iz Zenfone linije.

Konkretno, novu glavnu kameru od 50 megapiksela (f/1.9) krasi Sony IMX890 senzor. Što je još važnije, ASUS je inkorporirao i hibridni gimbalni stabilizator Zenfone linije sa 6 osovina, što dodatno poboljšava slikanje na slabo osvjetljenim mjestima, a nudi i „Super HyperSteady“ video opciju.

Nova 13-megapiksela f/2.2 ultraširoka kamera ima koristi od sočiva slobodnog oblika za smanjenu distorziju. Što se tiče treće kamere, stara makro kamera od 5 megapiksela sada je zamijenjena praktičnijom 32-megapikselnim 3x telefoto kamerom, koja dolazi sa optičkom stabilizacijom slike i procesom bininga piksela (8-megapiksela) radi povećane osjetljivosti.

Sa druge strane telefona, selfi kamera od 32 megapiksela — sa 90 stepeni vidokruga.

Još jedna značajna promjena na ROG telefonu ovde je pojava. U onome što ASUS naziva „Gen#3“ dizajnom, ROG Telefon 8 se opredijelio za kompaktnost putem smanjenih bezela (posebno gornjeg i donjeg dijela), debljine tijela (od 10,49mm do samo 8,9mm) i težine (od 239g do 225g).

Zahvaljujući ovom re-inženjeringu, kompanija je i ovde uspjela da implementira standard IP68 – otpornost na prašinu i vodu – očigledno prvu za gejming telefone, čime je postala još pogodnija za svakodnevnu upotrebu.

ASUS ROG 8 (gsmarena)

Linija Rog Phone 8 dolazi u dvije opcije.

Običan model odlikuje redizajnirani logotip Aura RGB na leđima, a dolazi ili u „Rebel Grey“ ili „Phantom Black“.

Premijum Pro dolazi samo u „Fantom crnoj“, a glavna razlika je njen „AniMe Vision“ koji napaja 341 beli mini LED. Ovaj prikaz matrice sa tačkama podržava preko 20 unaprijed učitanih animacija koje reaguju na slične X režime, dolazne pozive, napajanje i još mnogo toga. Takođe možete da kreirate sopstvene prilagođene animacije, a ako naiđete na  kolegu –  korisnika ROG Phone 8 Pro, ako se vaša dva telefona dodirnu, otključatće nove „tajne“ animacije.

Ne treba da čudi što ROG Phone 8 serija pakuje vrhunske opcije koje su dostupne u pogledu procesora, termalnog dizajna i ekrana.

Dobijate Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 čip uparen sa „GameCool 8“ naprednim termalnim sistemom, koji odlikuje mali provodnik za brzo hlađenje kako bi očigledno povećao toplotnu efikasnost i do 20 procenata. (Možete ići još dalje korišćenjem novog AeroActive Cooler X priloga, koji je dizajniran sa većim čipom za hlađenje pri žrtvovanju dva fizička dugmeta.) Oba su ušuškana ispod Samsung E6 fleksibilnog AMOLED panela — to je ista rezolucija od 2.448 x 1.080, 165Hz učestalost osvježavanja i 720Hz stopa uzorkovanja dodira kao ranije, ali sada sa nevjerovatnih 2.500-nit vrhunske svjetline (od 1.500 nits).

Ipak, postoje neke maleizmjene.

Kao prvo, veličina baterije je smanjena sa 6.000mAh na 5.500mAh, ali i dalje podržava 65W HyperCharge što traje samo 39 minuta. ASUS-ovo opravdanje je poboljšana efikasnost novog procesora kao i displeja, kao i to da je video da je težina ranijih ROG telefona velika tačka bola.

Takođe je bilo potrebno istisnuti više prostora za bolje (čitaj: veće) module kamere. U tom menu, ovaj telefon i dalje nekako uspijeva da doda podršku za bežično punjenje, koja prati Qi 1.3 standard.

Umjesto dva glasna prednja zvučnika sada su jedan prednji zvučnik i jedan zvučnik na donjoj strani, a zbog smanjenja gornje i donjivice ekrana. Ipak, u ASUS-u misle da je Dirakovo podešavanje u stanju da nadoknadi ovu promjenu. Kad smo već kod toga, dobijate i Dirac Virtuo prostorni zvuk za sve slušalice, bilo da je ožičen (3,5mm ili USB-C) ili bežični (Bluetooth).

Što se tiče telefonskih poziva, ROG Phone 8 nudi izračunavanje buke za unos glasa u različitim scenarijima — bilo da se radi o komunikacijama u igri, IM pozivima ili redovnim telefonskim pozivima.

ASUS-ova dugmad osjetljiva na pritisak će ostati. Tu je i X Sense 2.0, AI sistem za prepoznavanje obrazaca za automatsko otkrivanje ključnih događaja na ekranu, kako bi se obezbijedila pravovremena odziva za prave trenutke. Na primer, u genshin Impact-u, ova funkcija će znati kada da pokrene alatke kao što su automatsko pokretanje, premotavanje unapred, pokretanje zaključavanja i automatsko pritiskanje na bekstvo. Druga AI funkcija – iako nije nužno vezana za gejming – biće generacija tapeta, koja će stići u budućem ažuriranju firmvera. Ovo će iskoristiti brzu stabilnu difuziju za kreiranje slika van mreže.

ROG Phone 8 serija će biti dostupna za prednaružbu u veoma bliskoj budućnosti, sa osnovnim modelom (16GB RAM-a i 256GB skladišnog prostora) tražeći 1.000 dolara (stvarna maloprodajna cijena koštaće dodatnih 100 dolara), a slijede ROG Phone 8 Pro (16GB RAM-a sa 512GB skladišnog prostora), i premijum $1,500 ROG Phone 8 Pro Edition (24GB RAM-a sa 1T plus AeroActive Cooler X koji inače košta 100 dolara).

Svi modeli će doći sa najmanje dva velika OS ažuriranja (sa Androida 14), a korisnici će dobiti četiri godine bezbjednosnih ažuriranja.

 

(engadget)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.