Kon: Zatvaranje na sedam dana nije dovoljno!

0

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas uoči sjednice Kriznog štaba da je medicinski dio već ranije sve predložio i da neće promijeniti predlog, a suština je šta će se odlučiti.

Čuli smo dva ugla gledanja, sasvim prirodna, rešenje će biti svakako kako bude doneseno. Mi ne možemo da smanjimo ono što smo već rekli jer se situacija nije promijenila. Smatramo da su mjere racionalne, pitanje je koliko su se sprovodile, rekao je dr Kon za Kurir televiziju.

Zatvaranje od 7 dana?

Ne smatram da je taj period dovoljan za suzbijanje, ali to je minimum. Pitanje je ozbiljno i treba da sasiječe porast koji je krenuo. Pratićemo situaciju, poslednja tri dana daju nade da neće naglo rasti. Bitno je da se smanje kontakti, mjere moraju da se poštuju, objasnio je on.

Istakao je da ništa nije dogovoreno unaprijed i da će se danas znati sve.

Na pitanje zbog čega ponovo imamo velike brojke dr Kon je rekao da i dok smo bili oko 1.500 dnevno mogućnost pogoršanja je postojala.

Nikada se nismo spustili na bezbjedniji nivo, imali smo neadekvatno ponašanje posebno za vrijeme praznika. Uz sva upozorenja koje smo slali posle toga je došlo do početka porasta, naglašavali smo da je trebalo zaoštriti mjere posle praznika, rekao je on.

Što se skijališta tiče istakao je da je odluka još u decembru bila da treba da rade sa 30 odsto kapaciteta, ali da se mjere nisu poštovale.

Kaznena politika nam je i dalje nije motivišuća jer se mora pooštriti, ako u Sloveniji imate 400 evra kaznu ako izađete u toku policijskog časa jasno je kakav je odnos prema tome. I pored svega toga i dalje imaju problema sa kovidom. Sve zajedno, svijest je ta koja nas štiti. Kako ćemo to dalje izvesti da se zaustavi onda je teško, objasnio je dr Kon.

Ponovio je da nedelju dana zatvaranja nije mnogo i nije dovoljno ali bi u svakom slučaju neki predah bi bio i omogućio da dođe do smanjenja intenziteta.

O britanskom soju

Ono što mi znamo je da je prisutan oko 30 odsto, u malom uzorku. Očekujemo kao što se pojavljuje u drugim zemljama pojaviće se i kod nas. Pojačan je prenos kod mlađih, potrebno je proaktivno gledati. Imamo razne situacije koje ne prepoznajemo odmah kao što je neprijavljivanje iz škola, rekao je dr Kon za Kurir TV.

Dodao je i da imamo sistem koji obezbjeđuje da ne dođe do naglog pogoršanja u školama.

Počinje ozbiljno da se prenosi kod mlađih i ima ih sve više koji imaju upale pluća i hospitalizovani, onda zaraze cijele porodice.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.